100 jaar begraafplaats Bantega

Algemeen
Afbeelding

BANTEGA - Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de begraafplaats van Bantega werd aangelegd. De onderwijzer Dille Wijma had er bij de gemeente op aangedrongen dat Bantega een eigen begraafplaats kreeg.

Voor die tijd moest men de overledene met een boot of boerenkar naar Echten of Oosterzee brengen, in weer en wind. Daar moest, volgens Wijma, een eind aan komen. Met kruiwagens en scheppen werd een stuk land opgehoogd, en in 1923 was het karwei klaar. Helaas was meester Wijma zelf in 1922 overleden, en begraven in Oosterzee.

Informatiebrievenbus
Uitvaartvereniging De Laatste Eer van Bantega vond het een goed idee om aandacht te geven aan de 100-jarige begraafplaats. Er werd een informatiebrievenbus gemaakt, waarin men mapjes vindt met informatie over interessante graven, en de grafsymbolen op de graven. ,,Na gebruik kan men de mapjes dan weer terughangen. Met de beheerder werd afgesproken de brievenbus naast de heg bij de eerste grafsteen uit 1924 te zetten, zodat je hem niet kan missen’’, aldus de vereniging.

In het groene baarhuisje hangt oud materiaal dat men vroeger gebruikte voor het maken van een graf. Er is een tijdlijn met de geschiedenis van de begraafplaats, foto’s van begrafenissen vroeger en rouwkaarten van 1916 tot heden. Er ligt informatie over begraven, bijzetting in de urnenmuur en uitstrooien op het strooiveld.