Bootreizigers die anders niet op vakantie kunnen verrast door Apache helicopters

Algemeen
Bootreis van Buurtsoarch op paad Eigen foto
Bootreis van Buurtsoarch op paad Eigen foto

BALK - Al een aantal keren organiseerden vier medewerkers van Buurtzorg Gaasterland e.o. op eigen initiatief bootreizen voor mensen die anders niet op vakantie kunnen. Dit kan zijn door ouderdom, eenzaamheid of ziekte. Maar ook mantelzorgers kunnen tijdens de vakanties onbezorgd genieten. Half april vertrok de Prins Willem Alexander weer voor een prachtige reis.

De vakanties worden georganiseerd door Botsy Stegenga, Tiertje Hospes, Hinke de Vries en Klarie Bosma. Zij vormen sinds augustus vorig jaar officieel het bestuur van de stichting ‘Buurt’soarch op paad’.Om deze reizen mogelijk te maken zijn er commissies ingesteld die ondersteuning geven bij het organiseren van activiteiten. Daarnaast zijn er ruim dertig vrijwilligers die tijdens de vakantieweek hulp bieden om dit alles mogelijk te maken.

Onderstaand het verslag van de reis:

Zondag 16 april was het zover. Na maanden van voorbereidingen door het bestuur van stichting ‘Buurt’soarch’ op paad’ zijn we met 39 vrijwilligers en verpleegkundigen en 50 cliënten van Buurtzorg Gaasterland e.o aan boord gegaan van de Prins Willem Alexander (PWA), voorheen de Henry Dunant. Een schip dat ingericht is met ruime 2-persoons hutten en de nodige voorzieningen.

Nadat de cliënten door hun kinderen, familie of vrienden zijn gebracht kon de reis beginnen.
Een bootreis die maandagochtend in de mist vanuit Lemmer richting Enkhuizen naar Hoorn ging. In Hoorn zijn we van boord gegaan en hebben we de oude stadskern bekeken met z’n vele trap/klok maar ook vooroverhangende gevels. Natuurlijk werd er ook een terrasje gepakt, het was immers prachtig terrasweer. We waren half 6 weer terug aan boord voor het diner en ondertussen voeren we via Amsterdam naar Utrecht, alwaar we rond 22.00 uur aanmeerden voor de overnachting.

De volgende dag ging de reis over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Wijk bij Duurstede, waar we een rondleiding van een aantal stadsgidsen kregen. ‘s Avonds was er aan boord een optreden van een heus piratenkoor, dat zorgde voor een groot feest.

Verrast door helikopters
Woensdag vervolgden we de reis via de Lek richting Zutphen. Onderweg werden we ter hoogte van Arnhem verrast door twee Apache helikopters van de luchtmacht. Eén van de piloten is een zoon van een cliënt aan boord en had toestemming gekregen om z’n vader een groet te brengen. Zeer bijzonder en ontroerend.

Aangekomen in Zutphen zijn we ook hier van boord gegaan en de stad in geweest. Deze middag waren we vrij en mochten we de middag zelf invullen met de gasten. De avond werd afgesloten met een bingo. De prijzen waren beschikbaar gesteld door verschillende ondernemers uit Gaasterland e.o. Het ging er fanatiek aan toe.

Donderdag zijn we vanuit Zutphen via de IJssel naar Kampen gegaan. Over een prachtig slingerende rivier, met z’n vele bijzondere bezienswaardigheden. In de loop van donderdag kwamen we aan in Kampen en zijn we ook hier van boord gegaan om Kampen te bekijken. ‘s Avonds was het de beurt aan een troubadour die zijn kunsten ten gehore bracht.

Elke dag hebben we met z’n allen genoten van elkaar en met elkaar. Maar wat is het mooi dat er niet alleen de verpleegsters maar ook de vrijwilligers met zoveel enthousiasme de cliënten een onvergetelijke week hebben bezorgd!

Bootreis van Buurtsoarch op paad Eigen foto
Bootreis van Buurtsoarch op paad Eigen foto
Bootreis van Buurtsoarch op paad Eigen foto