Enorme slang in Haulsterbos: ,,Een heel vreemde gewaarwording’’

Algemeen
Koningspython in Haulsterbosk Foto Kor Pander
Koningspython in Haulsterbosk Foto Kor Pander

HASKERHORNE - Hij kon zijn ogen eerst niet geloven. ,,Een heel vreemde gewaarwording.’’ Kor Pander (70) uit Joure gaat iedere maandagochtend wandelen met een maat. Deze keer werd gekozen voor het Haulsterbos nabij Haskerhorne. Bij de ingang van het bos zagen ze tot hen verbazing bij een paaltje een naar schatting 1,5 meter grote slang liggen.

,,We zijn eerste op afstand gebleven aangezien we niet meteen wisten wat voor slang het was. Ook konden we niet zien of het dier nog in leven was’’, vertelt Pander. Hij komt tijdens wandelingen nog weleens een ringslang of adder tegen, maar dit was hem nog nooit eerder overkomen. Er werd meteen op Google gezocht en men kwam tot de conclusie dat het om een Koningspython moest gaan. Volgens slangenkenners ging het echter om een Boa Constrictor.

Schandalig
De ontdekkers vermoeden dat het gaat om een dumping. ,,Zoiets doe je toch niet, schandalig. Zo ga je niet mer dieren om. Als je er vanaf wilt dan zoek je een andere oplossing, maar je laat zo’n slang niet achter in het bos.’’

Na de ontdekking heeft Pander de politie gebeld om daar melding te doen van de op z’n minst vreemde vondst. ,,De politie gaf aan actie te zullen ondernemen.’’ Een tijdje later is Kor Pander nog een keer bij de ingang van het bos gaan kijken, maar toen was de Boa al weg. ,,Ik denk dat de politie de slang opgehaald heeft of wellicht medewerkers van de dierenambulance.’’ Of het dier nog leefde weet Pander niet.

Uit navraag bij de gemeente blijkt dat de slang is opgehaald door medewerkers. Het reptiel leefde niet meer.