Woensdag weer minder bussen door staking streekvervoer

Algemeen
Foto: Ricardo Veen Media
Foto: Ricardo Veen Media

FRYSLAN - Komende woensdag rijden er opnieuw minder bussen: het streekvervoer zal opnieuw staken, nu werkgevers niet ingaan op een ultimatum van vakbonden FNV en CNV.

Het ultimatum ligt voor tot en met maandag, maar volgens voorzitter Fred Kagje van de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer biedt het ultimatum geen basis voor verdere cao-onderhandelingen.

Volgens hoofdonderhandelaar Evert Jan van de Mheen van CNV vakmensen lopen de onderhandelingen met name stukken op het onderwerp van de werkdruk: ‘Werkdruk is een uitermate belangrijk onderwerp, als werkgevers daar niet over willen praten houdt het op.’

Buschauffeur en kaderlid bij FNV Andries de Jong had wel gedacht dat de gesprekken op niets zouden eindigen: ‘De chauffeurs zijn allemaal boos dat wij het niet rond krijgen, dat werkgevers niet over de brug komen. Zij zeggen dat we vierduizend euro bruto verdienen, als dat zo was, zou er niemand meer van ons staken.’

Woensdag nieuwe acties

Daarom komen de nieuwe stakingen niet als een verrassing. Een bestuurder van vakbond CNV bevestigt dat er komende woensdag opnieuw gestaakt wordt. ‘Vanaf de 22e gaan er weer acties komen, hoe precies, dat blijkt de 20e’, zegt Van de Mheen.

Medewerkers in het streekvervoer hebben de afgelopen weken regelmatig gestaakt, om hun eisen kracht bij te zetten. Zo eist de FNV een loonsverhoging van bijna zeventien procent voor een cao voor een jaar, het CNV eist veertien procent verspreid over achttien maanden. Het loonbod van VWOV bedraagt acht procent voor een jaar.