14.000 euro minder schade jaarwisseling De Fryske Marren

Algemeen
Fors minder vuurwerkschade in De Fryske Marren Foto Ulrike Mai / Pixabay
Fors minder vuurwerkschade in De Fryske Marren Foto Ulrike Mai / Pixabay

DFM - De schade tijdens de afgelopen jaarwisseling is fors lager dan tijdens oud & nieuw 2021. Er werd voor 9.700 euro aan schade geconstateerd, tegen een totaal aan vernielingen van ongeveer 23.700 euro vorig jaar. DFM: ,,De kosten voor de preventieve maatregelen en de inventarisatie van de schade zijn niet meegenomen in het totaalbedrag.’’

Het grootste schadebedrag kwam deze jaarwisseling voor rekening van vernielde verkeersborden. Ook is er schade aan asfalt aangetroffen en zijn er enkele prullenbakken vernield. ,,Het preventief eerder afsluiten van de ondergrondse containers wierp opnieuw zijn vruchten af: opnieuw is er dit jaar geen ondergrondse container vernield’’, zo laat De Fryske Marren weten.

Straatkolken
Daarnaast raken ieder jaar straatkolken beschadigd doordat er knalvuurwerk in wordt gegooid. ,,Pas in de loop van 2023 wordt duidelijk hoe groot deze schade is. Hierbij zijn wij afhankelijk van de meldingen die gedurende het jaar binnenkomen.’’ Bij de vorige jaarwisseling moesten er 75 straatkolken gerepareerd of vervangen worden. De totale kosten waren ruim € 19.000.

Herstel
De komende maanden wordt de tijdens de jaarwisseling ontstane schade hersteld, zoals het vervangen van de verkeersborden en het vervangen of herstellen van de afvalbakken en het asfalt.