Fotograaf Jan van der Werf ‘Vrijwilliger van het Jaar’ Sportvisserij Fryslân

Algemeen
Jan van der Werf en voorzitter Sportvisserij Obe Veldman Foto Sportvisserij Fryslân
Jan van der Werf en voorzitter Sportvisserij Obe Veldman Foto Sportvisserij Fryslân

LEMMER - Jan van der Werf uit Lemmer, die voor GrootDeFryskeMarren met regelmaat foto’s maakt, is onlangs door Sportvisserij Fryslân uitgeroepen tot ‘Vrijwilliger van het Jaar’.

Van der Werf kreeg de titel tijdens de vrijwilligersdag die werd gehouden bij de Forellenvisvijvers in St. Annaparochie. De ‘Vrijwilliger van het jaar Bokaal’ werd door voorzitter Obe Veldman uitgereikt.

,,Het was niet meer dan logisch dat onze super-vrijwilliger Jan van der Werf uit Lemmer voor deze prestigieuze onderscheiding werd uitgekozen. Jan staat altijd klaar voor de sportvisserij; is het niet als vismeester dan wel in de rol van controleur, wedstrijdcontroleur of als lid van het Calamiteitenteam. Ook voor Sportvisserij Nederland reist hij door het gehele land om bij vele activiteiten te ondersteunen’’, beargumenteerde Sportvisserij Fryslân de keuze voor Van der Werf.

Lees ook onderstaand interview dat Gea de Jong - Oud in het najaar van 2021 had met Lemster visexpert Jan van der Werf:

Jan van der Werf, visexpert uit Lemmer
“Die rust aan de waterkant, dat is het allermooiste aan het vissen”

Na zich dertig jaren aan één stuk te hebben ingezet voor zijn werkgever Douwe Egberts mocht Jan van der Werf op zijn 55e met pensioen. Dat moment was de start van een compleet nieuw leven. Tot op de dag van vandaag zet hij zich met hart en ziel in voor de sportvisserij. “Die ontspanning, die rust aan de waterkant, dat is het allermooiste aan het vissen”, vindt Jan van der Werf uit Lemmer.

De nu zeventigjarige Jan van der Werf begon zijn carrière bij de sportvisserij met een functie bij het jeugdbestuur. Toen dat bestuur werd ontbonden, lag er een mooie nieuwe uitdaging op hem te wachten.

Vismeester
Hij werd vismeester en dat is hij nog altijd. “Ik vind het prachtig om met kinderen om te gaan”, vertelt Jan. “Als vismeester ga ik langs basisscholen. Daar verzorg ik voor de leerlingen in de hoogste groepen een les over vissen. Het is een biologieles. In mijn diapresentatie leer ik de kinderen alles over het leven van de vis. Na mijn verhaal kunnen ze een baars onderscheiden van een stekelbaars en weten ze alles van kieuwen, vinnen en andere lichaamsdelen van deze waterdieren. Natuurlijk komt de vissport ook aan bod en ’s middags gaan we heerlijk vissen met elkaar. Ik regel de hengels en het andere materiaal dat hiervoor nodig is. Twee jaar geleden was ik bijna iedere dag op deze manier onderweg. Ik heb aan zo’n veertig scholen een bezoek gebracht. Basisscholen, die na het lezen van dit verhaal enthousiast zijn geworden, kunnen een visles aanvragen bij Sportvisserij Fryslân. Ik kom graag.”

Controleur
Wanneer je aan de waterkant zit, je hengel hebt uitgegooid en naar je dobbert tuurt, kun je zomaar bezoek krijgen van Jan. “Ik ben ook controleur. Dat betekent dat ik mensen naar hun vispas mag vragen. Deze vergunning heb je nodig om te mogen vissen. Kinderen in de leeftijd tot en met 13 jaar hebben voor het vissen met één hengel een JeugdVISvergunning nodig, wanneer ze zonder toezicht van een volwassene langs de waterkant zitten. Vanaf 14 jaar heeft iedereen een VISpas nodig om in de meeste wateren te mogen vissen.”

(Inter)nationale viswedstrijden
Gedurende het jaar vinden er geregeld viswedstrijden plaats, waar Jan van der Werf als wedstrijdcontroleur bij betrokken is. Het zijn mooie evenementen waar hij graag over vertelt: “Kortgeleden was ik in Parrega bij de viswedstrijd om de Fryslân-Cup voor Teams. Ik ben dan vroeg aanwezig. Ik beheer de wedstrijdkar en zet samen met de andere controleurs het parcours uit, zodat de deelnemers weten in welk vak en bij welk nummer ze moeten zitten na de loting. Aan het eind van de wedstrijd wordt alle vis gewogen. Het team dat het hoogste gewicht heeft behaald, mag de Fryslân-Cup in ontvangst nemen.

Eind augustus vond het WK Dobbervissen voor Dames plaats in Lelystad. Hier werd de Nederlandse Fleur Verhoeven Wereldkampioen Zoetwatervissen. Ze ving een prachtige brasem, die goud waard bleek te zijn. De Nederlandse damesploeg kwam met een vierde plaats net niet op het podium. De Poolse dames gingen er met de hoofdprijs vandoor. In september staan er namens Sportvisserij Nederland nog een aantal viswedstrijden op de agenda voor het Nederlands Kampioenschap, in het Noordhollandsch Kanaal, waar ik ook wedstrijdcontroleur zal zijn.”

Zomer Viskaravaan
Sportvisserij Nederland onderneemt diverse initiatieven om kinderen in hun directe woonomgeving kennis te laten maken met en actief te begeleiden bij het sportvissen. Daarom was Jan van der Werf deze zomer maar liefst tien keer op stap met de ‘Zomer VIS karavaan’. “Staat onze bus langs de waterkant, dan komen er meestal zo’n zeventig tot tachtig kinderen op af”, vertelt Jan. “We leren ze bijvoorbeeld hoe ze een tuigje kunnen maken en hoe ze een vis diervriendelijk kunnen onthaken. Ook krijgen ze werples, leren ze de kenmerken van de verschillende vissen en zijn er visdril-simulators. Daarna weten ze goed hoe ze zelf een vis kunnen vangen. Na afloop mogen ze de hengel mee naar huis nemen.”

Mooiste vangst
Het is wel duidelijk dat Jan van der Werf zich nog geen moment heeft verveeld nadat hij gestopt is met werken. Sterker nog, zijn vrouw Steffie vindt het niet altijd leuk dat hij zoveel onderweg is. “Maar ja, dat heb je nu een keer met vrijwilligerswerk”, vindt hij zelf. Ook zijn kleinkinderen gooien graag een hengel uit met pake Jan. Daarnaast is vissen op snoekbaars een van zijn favoriete bezigheden. Wanneer hij verder vertelt over zijn passie komen we uit bij zijn eigen grootste vangst: “Ik heb een keer een steur met een lengte van maar liefst één meter en zestien centimeter gevangen! Dat was een hele mooie.”

Vissen met ouderen
Naast het werken met kinderen, is Jan van der Werf ook vrijwilliger bij verzorgingshuis Suderigge. “Kort geleden heb ik een groepje negentigplussers meegenomen naar de waterkant. Het is altijd een succes. Jeugdherinneringen en de mooiste verhalen komen naar boven. Bovendien ben je met elkaar lekker buiten in de natuur. Dat is genieten.

Sinds kort zijn we bezig met het project ‘Vissen met Ouderen’, opgezet door Sportvisserij Nederland, waaraan ik al een paar keer heb mogen meewerken. Sportvisserij Fryslân neemt contact met mij op als er verzorgingshuizen zijn die zo’n uitje voor hun bewoners willen organiseren. Ik maak dan een afspraak en wil graag weten hoeveel bewoners gaan vissen, omdat ik zelf de hengels en andere materialen meeneem. Ik doe dit met veel plezier en liefde en geniet ook zelf volop als ik zie hoe blij die mensen zijn, vooral als ze een visje vangen. Eigenlijk vind ik dat alle verzorgingshuizen zo’n visuitje voor hun bewoners zouden moeten organiseren.
Dus neem gerust contact op met Sportvisserij Fryslân en alles komt in orde. Met elkaar genieten we van die ontspanning en die rust aan de waterkant. Dat is toch het allermooiste aan het vissen?”

Jan van der Werf en voorzitter Sportvisserij Obe Veldman Foto Sportvisserij Fryslân
Jan van der Werf aan de waterkant Jan van der Werf en voorzitter Sportvisserij Obe Veldman Foto Sportvisserij Fryslân