Provinciale start actie Skjin Wetter zaterdag in Joure

Algemeen
Door Brandweer Langweer ingezameld vuil tijdens een eerdere editie van Skjin Wetter Foto Brandweer Langweer
Door Brandweer Langweer ingezameld vuil tijdens een eerdere editie van Skjin Wetter Foto Brandweer Langweer

JOURE - Van 8 t/m 15 oktober is alweer de zesde editie van het jaarlijkse grootschalige opruimfestijn Skjin Wetter. De Friese Milieu Federatie (FMF) organiseert Skjin Wetter met maar liefst 45 verenigingen, organisaties, ondernemers, clubs en de gastvrijheidssector in samenwerking met onder andere De Fryske Marren.

De hele week ruimen meer dan 2.000 vrijwilligers op allerlei plekken in Friesland het zwerfafval op wat in en rond het water ligt. Van stadsgrachten, sloten tot strandjes, overal worden door zowel inwoners als toeristen bermen en wateren zwerfafvalvrij gemaakt. Skjin Wetter wordt ondersteund door Wetterskip Fryslân. Zij zetten zich in voor een goede kwaliteit van het oppervlaktewater en dat is van groot belang.

Eerste zwerfafval
De start van de opruimactie is zaterdag in Joure. Aan de Kolkstraat zullen wethouder Luciënne Boelsma, bestuurslid Frank Jorna van Wetterskip en jeugddijkgraaf Merel Tesselaar het startsein geven voor Skjin Wetter. Duikers overhandigen het eerste stuk zwerfafval aan deze speciale gasten.

Na het startsignaal gaan suppers van Skjin mei Skries, De Kanoniers Joure, Scouting De Borgergroep en duikvereniging Moby Dick onder en op het water zwerfafval opruimen. In De Fryske Marren zullen ook het Zeekadetkorps Lemmer, de blusboot van Brandweer Langweer, Daltonschool Sint Jozef en het Zuyderzee lyceum Lemmer bijdragen aan Skjin Wetter.