Brandweer Balk wint vaardigheidstoetsen in Franeker

112
Afbeelding
Foto: Ricardo Veen / ABWC Fryslan

FRANEKER - Brandweer Balk heeft zaterdag de vaardigheidstoetsen in Franeker gewonnen. In totaal stonden er 11 ploegen aan de start.

Rond 14:00 uur was de ploeg uit Balk aan de beurt. Door het organiserende korps was een scenario bedacht en uitgezet. Tijdens het scenario werd de spelende ploeg beoordeeld door juryleden van het Algemeen Brandweer Wedstrijd Comité (ABWC).

Scenario

Op zaterdag 9 maart komt er om 16:15 uur bij de meldkamer een melding binnen van een gaslekkage (buiten) op de Vijverstraat 1 in Franeker. Bij graafwerkzaamheden naar het riool is een gasleiding geraakt. Voorbijgangers ruiken een behoorlijke gaslucht en laten de brandweer alarmeren. De monteur van Liander is al ter plaatse als de brandweer arriveert. Vanwege de graafwerkzaamheden ligt het riool open en kan het gas zich hierdoor verspreiden. Het gas verspreidt zich onder andere naar het naastgelegen pand (De Bogt fen Guné): een discotheek/kroeg die wordt verbouwd. Op het moment van de melding zijn er bezoekers aanwezig. Een bezoeker bevindt zich op het toilet en steekt stiekem een sigaret op. Door de hoeveelheid gas in het riool en door de juiste mengverhouding, ontstaat er een explosie in de toiletten van het gebouw. De constructie van het pand raakt beschadigd. Er is rookvorming in het pand als gevolg van een brand die is ontstaan. Bezoekers van het pand vluchten naar buiten, waarvan één bezoeker bekneld is geraakt onder de constructiedelen die naar beneden zijn gekomen. 

Nadat alle ploegen waren geweest bleek dat Brandweer Balk deze wedstrijd had gewonnen. Er deden ook andere brandweerploegen uit de regio mee zoals: Brandweer Workum (2), Brandweer Lemmer (5) en Brandweer Koudum (11).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding