Brug Uitwellingerga vandaag en morgen volledig dicht

Door: Henk van der Veer 112
Brug Uitwellingerga vandaag en morgen volledig dicht
Brug Uitwellingerga vandaag en morgen volledig dicht Foto Top&Twel online

UITWELLINGERGA- De brug bij Uitwellingerga is vanaf donderdag 07.00 uur tot vrijdag 20.00 uur dicht voor al het verkeer, ook voor fietsers en voetgangers. Rijkswaterstaat is bezig met het herstellen van de zogeheten ballastkist van de brug. Om dat veilig te kunnen doen, moet de brug open staan en kan er niets overheen. Het autoverkeer krijgt het advies over de A7 te rijden, landbouwverkeer dat niet door de tunnel kan, moet een alternatieve route rijden.

Pendelbussen voor fietsers en voetgangers

Fietsers en wandelaars kunnen gebruik maken van pendelbussen. Die rijden iedere dag tussen 07.00 en 20.00 uur: men kan opstappen bij de laatste aflag voor de brug aan de kant van Joure (Greate Sudein en Sudwei) en aan de kant van Sneek (Nije Dyk).

De bussen hebben fietsaanhangers en er wordt twee-drie keer per uur gereden, afhankelijk van de drukte. Het levert hoe dan ook langere reistijd op.

Het contragewicht van de brug

De dekplaten van de ballastkist zijn er slecht aan toe en moeten worden vernieuwd. Die ballastkist is het contragewicht voor de brugopening. Daarnaast wordt ook de verschoven ballast opnieuw geplaatst. De hoop is dat de ballastkist na het herstelwerk weer langere tijd mee kan. De brug is al in 1939 gebouwd en door het extra verkeer door het werk aan de Prinses Margriettunnel in de A7 ging de staat van de brug snel achteruit.