Zeilers in Goïngarijp doen smaak-eed: nooit meer vooraf zeggen 'ik lust het niet'

GOÏNGARIJP - Honderd kinderen wachten in zeilboten op instructies van Pierre Wind. Over het water klinkt een luid "Hallo allemaal!" van de bekende top kok.

Bij watersportcentrum 't Garijp weten ze het zeker, ze hebben een record te pakken. Ruim honderd kinderen in bootjes op het water die een gerecht koken. "We zaten deze winter wat te brainstormen", zegt Vincent de Heer van de zeilschool. "We hebben Pierre hier al twee keer eerder gehad en dat is altijd leuk. Want de kinderen leer je ook wat over eten."

Positieve draai aan zorgen
Op die manier ontstond het idee om de top kok op een ponton te zetten, midden op het meer. "Ouders maken zich altijd wel zorgen over het eten. Met de hulp van Pierre kunnen we daar een positieve draai aan geven door hem een menu te laten bedenken. Dat houden we dan ook op de kaart."

Maar ja, dat moet dan wel op het water. Terwijl de wind alleen maar aanwakkerde, werd Pierre Wind alleen maar enthousiaster. "We doen eerst de smaak-eed! Zeg mij allemaal na: Ik beloof aan mijzelf, dat ik nooit meer zal zeggen 'ik lust het niet' zonder eerst geproefd te hebben."

Een vlinder uit een tomaat
Waar de opdracht voor de kinderen op de vaste wal niet zo moeilijk is, valt dat op het water niet echt mee. Ze maken het voorgerecht klaar. Een vlinder snijden uit een tomaat en sjalotje pellen en die mengen met poedersuiker, citroen, olie en dille. De ruim 100 kinderen doen het echter goed in een op de golven deinende boot.

Voor het dessert wordt verwacht dat ze een vleugel uit een appel halen.

"Moet je kijken joh!", roept Wind. Dat doen ze echt goed. Dit is echt niet makkelijk." De een na de ander laat de mooiste vlinder zien.

"Dit is hartstikke leuk om te doen", zegt een meisje dat op de trampoline van de catamaran druk bezig is met snijwerk. "Maar makkelijk is het niet."

Er is met name veel plezier bij de kinderen. En: "Mogen we al eten Pierre?"

Omdat de wind toch wat harder waait dan verwacht, moet het programma worden ingekort. De kok verhuist naar een ander ponton om daar het hoofdgerecht te serveren: een stoofpotje. "Ja, leuk hé. Deze boot is dus nu de 'stoofboot', zegt Wind.

"Stoofboot"
In optocht komen de zeilboten langs en krijgen ze een grote bak eten, toast met het logo van de zeilschool en een eetbare strik.

"Weet je wat het geheime ingrediënt is? Proef je het?" vraagt Wind. "Nee? Nou, dat is fanta. Dat geeft een zoetje. Lekker joh!" De kinderen zijn het ermee eens. Ze vallen aan en in een mum van tijd is Wind aan zijn derde grote pan met stoof toe.

Tiramisu met appel
Het toetje maken de kinderen weer zelf. Het snijwerk is gedaan op het meer, maar omdat het toch wat te ruig ging zijn ze teruggekeerd naar de zeilschool.

Met mascarpone, de lange vingers, de poedersuiker en de appel wordt een smakelijk gerecht gemaakt door de kinderen.

Wind is onder de indruk: "Ja, ze hebben gewoon resultaat. de een wat mooier dan de ander maar het lukt gewoon. Het zijn simpele smaken makkelijk gecombineerd. Dat smaakt gewoon altijd goed. Lekker ite!"

Bekijk de beelden op www.omropfryslan.nl/nieuws/1079541-pierre-wind-maakt-eten-voor-zeilschool