Werkstraffen geëist tegen zweminstructeurs voor verdronken jongetje

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

LEMMER - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in de zaak van de verdrinking van de 11-jarige Adonay Berhe uit Balk de strafeisen voor betrokkenheid tegen twee zweminstructeurs bekend gemaakt. Voor de mannelijke verdachte werd 240 uren werkstraf of 120 dagen cel geëist. Voor de vrouwelijke verdachte vraagt justitie een werkstraf van 180 uur of 90 dagen celstraf.

De officier van justitie acht een straf op zijn plaats. Volgens de officier hadden de verdachten ondanks de duizenden mensen die ze in hun leven zwemles hebben gegeven anders kunnen en moeten handelen. ,,Zelfs het minimale dat verdachten konden doen, hebben ze nagelaten. Namelijk het tellen van de kinderen."

Voor Adonay, die uit Eritrea kwam en met zijn moeder in het asielzoekerscentrum van Balk woonde, was het op 6 februari de eerste zwemles. Deze 'gewenningsles' kreeg hij in een groep kinderen van basisschool De Cocon, als kennismaking met het water.

Moeder Merhawit Kidant wilde graag bij de zwemles aanwezig zijn, maar dat mocht niet van de school. "Ik heb aangegeven dat Adonay niet kon zwemmen", vertelde ze in de rechtbank. "Ik heb gevraagd of ik er niet bij mocht zijn. Dat mocht niet. Ik heb toen meerdere keren gevraagd, wilt u dan alstublieft opletten?"

Geen leven meer
Op Twitter maakte de politie om 16.45 uur bekend dat in het Lemster zwembad een jongen een tijd onder water was geweest. Na de ontdekking werd Adonay gereanimeerd. Kidant is toen naar het zwembad gebracht. "Ik kon niet geloven wat ik zag. Ik raakte volledig de controle over mijn lichaam kwijt. Ik zag en voelde dat er geen leven meer in hem zat." Haar zoontje overleed de volgende dag.

Kidant was eerder in Nederland dan haar zoon. Ze had hem dus al een tijd moeten missen. "Toen kreeg ik hem terug, maar gebeurde dit. Het is heel erg pijnlijk dat ik hem nu voor eeuwig moet missen. Tot op de dag van vandaag kan ik er niet van slapen."

De verdachten vinden dat hen niets te verwijten valt. Het heeft diepe indruk gemaakt, vertelt de vrouwelijke verdachte. "Niets is meer hetzelfde."

Drukke les
De mannelijke verdachte omschrijft de chaotische situatie van die dag. "Het was een drukke les. De kinderen waren druk, wilden graag het water in. Hij is aan onze aandacht ontsnapt."