Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: Een domper met uitzicht

Foto De Fryske Marren

DFM - De weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat deze keer over de laatste persconferentie van premier Mark Rutte waarin hij weinig positiefs te melden had. En over lichtpuntjes, zoals de afname van het aantal coronabesmettingen onder ouderen door de vaccinaties.

Onderstaand de weblog:

“Opnieuw een enorme domper”, zei premier Rutte tijdens de persconferentie van deze week. Behalve dat de avondklok een uur later ingaat had hij ons weinig positiefs te bieden. Dat is jammer, meer dan jammer. Want hadden we niet gehoopt, op basis van de vorige persconferentie, dat misschien de terrassen weer open zouden gaan of dat we thuis meer dan één bezoeker mogen ontvangen.

Het zit er voorlopig nog niet in. De besmettingscijfers stijgen de afgelopen weken weer en meer mensen worden opgenomen in de ziekenhuizen. Reguliere zorg kan minder worden verleend omdat rekening wordt gehouden met nog meer coronapatiënten op de IC’s.

We zien het ook in onze eigen gemeente. Iedere dag worden nu enkele tientallen nieuwe besmettingen gemeld. Op scholen zien we dat leerlingen en leerkrachten ziek zijn, voetbaltrainingen kunnen vanwege besmettingen niet doorgaan. We moeten dus waakzaam blijven en ons uiterste best blijven doen, of meer dan dat, om ons aan de regels te houden. Laten we dat dan ook doen. Afstand houden, alle basisregels, het blijft de komende tijd echt belangrijk.

Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes die uitzicht bieden op betere tijden. We zien het aantal besmettingen onder ouderen fors afnemen. Dat is ongetwijfeld het gevolg van de vaccinaties. Een grote groep mensen, in onze provincie meer dan 10%, heeft de eerste of zelfs de tweede prik al gehad. En daar komen iedere dag velen bij. Over een aantal dagen gaat er ook in Heerenveen een vaccinatielocatie open. Daarnaast nemen huisartsen een deel van de prikken voor hun rekening. Dat gaat dus de goede kant op. En ik hoop dat het ergens in de komende twee of drie maanden zover zal zijn dat er meer mensen met dan zonder een vaccinatie zijn. Op dat moment zal de situatie kantelen en kunnen we ons zeker meer vrijheden veroorloven.

En dat is voor iedereen goed. Voor degenen onder ons die hunkeren naar de ontmoeting met anderen (en hebben we dat niet allemaal?) en voor de vrijwilligers die dolgraag het verenigingsleven weer op willen pakken. En het is goed voor de grote groep ondernemers die het ontzettend moeilijk hebben. De winkeliers die te weinig klanten in hun winkel krijgen en de horecaondernemers die al maanden hun zaak gesloten moeten houden. En er zijn meer ondernemers die moeite moeten doen om de eindjes aan elkaar te knopen. Natuurlijk zijn er allerlei regelingen om hen te steunen, maar dat is in de praktijk niet voor iedereen een oplossing.

Als gemeentebestuur proberen we waar het kan zo soepel mogelijk te zijn. Met regelingen voor de gemeentelijke lasten, maar bijvoorbeeld ook met ruime regels voor terrassen zodra ze weer open mogen. En we proberen mensen zoveel mogelijk op het spoor van de juiste landelijke regelingen te zetten. Hoewel er nu nog geen antwoord is op de vraag of, en zo ja hoe, evenementen in de zomer weer door kunnen gaan, proberen we ook met organisatoren mee te denken in verschillende scenario’s om te kijken wat er zou kunnen. Zo doen we ons best om te zorgen dat er, zodra het weer kan, volop mogelijkheden zijn.

En zolang we nog in de huidige situatie zitten moeten we ook samen doen wat we kunnen. Een praatje over de heg, een telefoontje om iemand een hart onder de riem te steken. Maar ook: koop lokaal, steun de winkeliers in eigen dorp en de horeca die het zo hard nodig heeft. Laten we dat de komende tijd volhouden. Met uitzicht op betere tijden.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.