Weblog burgemeester Veenstra van De Fryske Marren: Afwisseling

Burgemeester Fred Veenstra en minister Barbara Visser Foto Gewoan dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - In zijn weblog gaat burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren deze week in op de afwisselende vulling van zijn agenda.

Onderstaand de weblog:

In mijn agenda was deze week (red. afgelopen week) ieder uur gevuld met afspraken. Volledig in strijd met de goede tips die ik laatst kreeg tijdens een cursus Work-Life Balance. Maar al die afspraken waren wel interessant, nuttig en (of) leuk.

Wethouder Irona Groeneveld en ik mochten Barbara Visser, minister van Infrastructuur en Waterstaat, ontvangen. De reden voor het bezoek was dat de minister graag wilde zien hoe onze gemeente het geld inzet dat we hebben gekregen voor verkeersveiligheidsmaatregelen. We fietsten over de nieuwe rotonde die Broek-Zuid toegankelijk maakt en we spraken over de andere projecten in onder andere Bantega en Bakhuizen. De minister, nog maar kort in functie en heel demissionair, was zeer geïnteresseerd en volledig geïnformeerd. Het was voor haar dan ook geen verrassing dat we ook onze wens om de Skarsterrienbrug te vervangen door een aquaduct ter sprake brachten.

Met een groep ondernemers gingen we een avond in gesprek over de toekomst van onze gemeente. We zijn aan de slag met een nieuwe visie voor de lange termijn. Wat voor gemeente willen we over 20 of 30 jaar zijn? Voor welke uitdagingen zullen onze kinderen of kleinkinderen staan en hoe spelen we daar als gemeente op in? Daar spreken we over met ondernemers, met vertegenwoordigers van allerlei verenigingen en ook met geïnteresseerde inwoners. Deze week dus met ondernemers. Er kwam veel aan de orde. Welke sectoren zijn belangrijk, hoe zorgen we dat er ook over een aantal jaren nog voldoende personeel is, dat er een goed woningaanbod is. Maar we hadden het ook over het klimaat en over energie. Mooi dat ondernemers, uit de industrie, de landbouw, de recreatiesector en anderen, de moeite wilden nemen hun visie met ons te delen.

In het bestuur van de Veiligheidsregio bespraken we de evaluatie van het dekkingsplan van de brandweer. Het plan uit 2017 om alle brandweerposten open te houden en een aantal specialistische taken goed over de provincie te verdelen werkt goed. Eén van de laatste onderdelen die nog moet worden uitgevoerd is het nieuwe boothuis voor de brandweerboot in Echten, maar dat wordt binnenkort gerealiseerd.

Voor het eerst in bijna twee jaar was er woensdag en donderdag weer een congres van het Nederlands Burgemeestersgenootschap. In Veenendaal was er ruimte voor ontmoeting, maar vooral ook voor gesprek over de rol van de burgemeester in de samenleving, over integriteit, mensenhandel en andere thema’s die belangrijk zijn voor ons werk.

Donderdagavond gingen we samen met het COA in gesprek met inwoners van Balk over het voorstel om het azc in Balk toch nog een tijd open te houden. De opkomst was niet groot maar dat gaf juist de gelegenheid om met iedere bezoeker in gesprek te gaan. En natuurlijk ging het over de betrouwbaarheid van de overheid, want in juni besloten we immers om juist geen nieuwe overeenkomst met het COA te sluiten. Maar vrijwel iedereen gaf aan ook het grote humanitaire probleem te zien dat er op dit moment is. De toestroom van asielzoekers is zo groot dat er veel te weinig plek is terwijl er in Balk een volledig ingericht azc staat. De komende weken zal de gemeenteraad een besluit over het voorstel nemen.

Iets heel anders, maar net zo belangrijk, is de problematiek rond cyberveiligheid. Burgemeesters en gemeentesecretarissen uit Noord-Nederland lieten zich vrijdagmorgen bijpraten over dit onderwerp. Het kan vreselijk misgaan vertelde de secretaris van een Twentse gemeente die eind vorig jaar met een cyberaanval te maken kreeg. We zijn erg afhankelijk geworden van al onze digitale systemen. Dus ligt alles stil als die systemen worden gehackt. Terug naar papier is geen optie, maar we moeten ons nog meer bewust zijn van alle risico’s, voortdurend aandacht hebben voor nieuwe maatregelen om de veiligheid te verbeteren en ook oefenen om beter voorbereid te zijn op een mogelijke aanval.

Een inspirerende week, met veel stof tot nadenken.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.