Weblog burgemeester Veenstr van De Fryske Marren: Rust en geduld

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

DFM - De weblog van burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren gaat deze keer over de nieuwe coronamaatregelen, die inmiddels vanaf gisteren van kracht zijn. Onderstaand de weblog:

In de voorbije week volgden de ontwikkelingen rond corona zich in hoog tempo op. Het is onvoorstelbaar hoe snel het aantal besmettingen stijgt. Ook in onze gemeente. Het aantal positieve testen verdubbelde nog net niet.

Dat er wat moet gebeuren is duidelijk. En dat het nemen van besluiten ook voor het kabinet ingewikkeld is wordt ook steeds duidelijker. Begin vorig jaar spraken we wel eens over “varen in de mist”, en over een situatie die we nog niet eerder hebben meegemaakt. Eigenlijk is daar nog steeds sprake van. Maar de lange duur van deze situatie leidt steeds meer tot vragen over het beleid, tot onbegrip, tot felle discussie en inmiddels opnieuw tot forse rellen met geweldsuitbarstingen die echt niet kunnen.

Overigens vind ik dat iedereen voor zijn mening mag uitkomen. En een demonstratie, zoals donderdagavond in Lemmer, die aangekondigd was en waarover vooraf met de organisatie was overlegd, kan en mag dus gewoon.

Ik kwam een blog tegen van Ruud van Bennekom, mijn collega in Bunnik. Hij verwoordt wat er op dit moment speelt. En met zijn toestemming neem ik zijn weblog van deze week grotendeels over. Hij begint met de rij die voor de testlocatie staat:

“Er staan tientallen mensen rustig en geduldig te wachten. Mondkapjes op en met respect voor de anderhalve meter afstand. De test zelf is zo afgenomen door de GGD-er. Iemand omschreef het als een pretparkervaring: ”Het wachten duurde een uur, de beleving zelf nog geen minuut…”.

Het is een enorm contrast tussen het geduld en de rust bij de testlocatie en de hardheid waarmee voor- en tegenstanders van de coronamaatregelen elkaar bestrijden. Vooral op social media is het bar en boos. Verontrustend hoe men elkaar bestookt, halve waarheden en leugens, hardheid en harteloosheid in de bewoordingen. En dan heb ik het nog niet eens over de rellen van de afgelopen dagen.

Rond het verschijnen van deze blog zullen er weer strengere regels gaan gelden. De aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames lopen te hoog op. Dus we moeten wel.

Voorop staan de basisregels: was je handen, houd anderhalve meter afstand, zorg voor ventilatie, werk thuis en laat je testen bij klachten. Daar moeten we ons letterlijk aan houden. Daarmee bescherm je jezelf, anderen, de overbelaste zorg en al die sectoren die nu getroffen worden door andere beperkende maatregelen.

En laten we de basisregels ook figuurlijk toepassen op hoe we met elkaar omgaan: geef elkaars meningen wat ruimte, zorg voor lucht en luchtigheid, hygiëne in de omgangsvormen en hou je handen thuis. Zo komen we er wel doorheen, het is al moeilijk genoeg.”

Wijze woorden uit Bunnik.

Weblog burgemeester Fred Veenstra.