Waarschuwing voor hulpvraagfraude via onder meer WhatsApp

DFM - Deze weken loopt de campagne om te waarschuwen voor hulpvraagfraude. Ambassadeur van de campagne is Kees Hulst, bij het grote publiek onder andere bekend uit 'Het geheime dagboek van Hendrik Groen'. Senioren krijgen daarin concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van criminaliteit en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan de verschillende vormen van criminaliteit.

Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek.

Vals bericht
Vaak staat in het eerste bericht dat de ‘bekende’ een nieuw mobiel nummer heeft. Ook vragen criminelen soms zelfs om geld via het WhatsApp-account van degene die u kent. Doordat in het bericht staat dat er grote nood is en het geld direct nodig is, zijn veel mensen geneigd om het geld aan ‘deze bekende’ toch maar snel over te maken. De campagne wijst erop om zo’n bericht daarom niet zomaar te vertrouwen.

Er wordt aangeraden om altijd eerst de persoon zelf op het oude nummer te bellen en te zorgen dat men een normaal gesprek met hem of haar kan voeren. Het is van belang om daarbij geen genoegen te nemen met als de persoon zegt u niet te kunnen horen.

Waar op letten?
Maak nooit zomaar geld over zonder dat u iemand daadwerkelijk hebt gesproken of gebeld. Controleer altijd rechtstreeks bij de bekende door zijn/haar oude nummer te bellen. Niet gebeld = geen geld.

Voorkomen dat oplichters u benaderen
Plaats telefoonnummers niet openbaar op social media, website of online handelsplatformen. Om te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van uw WhatsApp-account kunt u twee-staps-verificatie instellen. Dat is een extra beveiliging. Op Veiliginternetten.nl staat hoe u dit kunt doen.

Toch slachtoffer geworden?
Meld het zo snel mogelijk bij uw bank (ook bij een poging) om het rekeningnummer van de oplichter te laten blokkeren en zo andere slachtoffers te voorkomen. Doe altijd aangifte bij de politie (ook bij een poging). Dit kan ook digitaal. Maak een bestandje aan van het WhatsApp gesprek, zodat u die bij de aangifte kunt voegen. Meld het bericht ook als u geen slachtoffer bent geworden bij de Fraudehelpdesk.

Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden