VIDEO/FOTO’S Gedenkpaneel slachtoffers crash Engelse bommenwerper onthuld

OUDEMIRDUM – Op de Hege Gerzen is bij het Blotevoetenpad donderdag een gedenkpaneel voor de omgekomen bemanningsleden van een Engelse bommenwerper onthuld. Op 8 november 1941 stortte de Whitley Mk.V Z6948 EY-F neer tussen Oudemirdum en Nijemirdum.

Komende maand is het tachtig jaar geleden dat een Engelse bommenwerper in de vroege ochtend van 8 november 1941 boven Gaasterland werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Na vergeefse pogingen om de brandende Whitley aan de grond te zetten, crasht het toestel rond 06.30 uur in een weiland achter de boerderij van de familie Wagenaar aan de Hoitebourren, de weg tussen Oudemirdum en Nijemirdum. De luchtaanval heeft aan alle vijf bemanningsleden het leven gekost.

Diepe indruk
De crash heeft een diepe indruk gemaakt op de Gaasterlandse bevolking. Schoolmeesters Renema en De Boer van de Christelijke lagere school in Oudemirdum leerden de kinderen van groep 3 t/m 7 het Onze Vader in het Engels. Vier van de vijf slachtoffers worden twee dagen na de crash met militaire eer begraven op het gemeentelijk kerkhof in Nijemirdum. De schoolkinderen uit Oudemirdum zijn daarbij aanwezig.

Tekst gaat verder onder de video

Onthulling
Hervormd predikant dominee Albert de Kleine uit Oudemirdum spreekt aan het begin van de ceremonie enkele woorden. De dienst wordt geleid door een Duitse aalmoezenier. Toen hij het Onze Vader in het Engels bad, baden de schoolkinderen zachtjes mee. Bij de onthulling van het gedenkpaneel zal hier op gepaste wijze bij worden stilgestaan. Dominee Hinne Wagenaar, predikant in Jorwert, werd geboren en bracht zijn jeugd door op de boerderij waarachter het vliegtuig neerstortte. Hij vertelde wat voor invloed dit heeft gehad op zijn grootouders en vader Johannes, destijds tien jaar.

Samen met de kinderen van groep 7 en 8 van de Christelijke basisschool ‘De Walikker’ uit Oudemirdum heeft hij, net als in 1941, het Onze Vader in het Engels gebende. Gevolgd door het gebed in het Fries. Eén van deze leerlingen is Femke de Kleine. Zij is de achterkleindochter van ds. Albert de Kleine. Zij heeft samen met dominee Wagenaar en Teun Stoker, inmiddels 85 jaar, het gedenkteken onthuld.

,,No is it bard''
De familie Stoker boerde destijds met de Wagenaars en woonde naast de boerderij. De toen 5-jarige Teun lag op het moment van de crash 100 meter verderop in de bedstee te slapen en schrok wakker. Vader Stoker was juist achter op het erf aan het werk en zag het brandende vliegtuig op hem afkomen en vreesde voor zijn leven: ‘Heit stie krekt mei een kroade fol stront op de skerne en tocht no is it bard…’