TeamUp hervat activiteiten voor gevluchte kinderen in azc Balk

TeamUp hervat activiteiten voor gevluchte kinderen door heel Nederland Foto Jeppe Schilder.

BALK - Tijdens de wereldwijde uitbraak van het coronavirus heeft TeamUp – een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland- noodgedwongen alle groepsactiviteiten stopgezet. Nu de scholen in Nederland open gaan en groepsactiviteiten voor kinderen weer zijn toegestaan, hervat TeamUp de spel- en bewegingsactiviteiten op negentien nieuwkomersscholen en 25 asielzoekerscentra (azc’s) door het hele land.

In het azc in Balk werd inmiddels de eerste TeamUp-sessie voor kinderen van 9 tot 12 jaar uitgevoerd. Dit bracht wel wat spanning met zich mee: “ondanks de goede voorbereiding waren we erg nerveus over hoe de kinderen op de activiteiten zouden reageren”- aldus Abdulkader, teamleider van TeamUp in Balk.

Aangepaste activiteiten
De spel- en bewegingsactiviteiten, die gevluchte kinderen helpen hun emoties te uiten en ervaringen te verwerken, zijn aangepast aan de laatste richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF. Dit betekent dat de sessies alleen buiten mogen plaatsvinden, kinderen altijd 1,5 meter afstand moeten houden van de spelbegeleiders en leeftijdsgroepen niet gemengd mogen worden. Voor kinderen van 12 jaar en ouder zijn de activiteiten aangepast zodat zij de spellen kunnen spelen met 1,5 meter afstand van elkaar.
 
Daarnaast zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld voor de 200 spelbegeleiders van TeamUp. Dit zijn vrijwilligers die na een training van TeamUp elke week de activiteiten begeleiden. Zij moeten met eigen vervoer naar de centra komen, mogen niet carpoolen en bij klachten blijven ze thuis.

Spanning loslaten
De coronacrisis betekent vaak nieuwe angst en onzekerheid voor kinderen die al kampen met de gevolgen van oorlog, geweld en de traumatische vlucht. Scholen waren lange tijd gesloten, en veel kinderen leefden in thuisisolatie.
 
Tijdens de activiteiten komen kinderen weer in contact met elkaar, kunnen ze zich ontspannen en plezier maken. Bovendien helpt het hen omgaan met emoties die de coronacrisis met zich meebrengt zoals angst, boosheid en stress. Door spel en beweging krijgt het lichaam de kans om spanning los te laten. Kinderen voelen zich beter. Het is daarom van groot belang dat de activiteiten na twee maanden weer hervat kunnen worden.
 


Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden