Steunbetuiging voor Rypke Zeilmaker uit Langweer bij politiebureau Joure

Patrick van der Werf met op de achtergrond de overige sympathisanten voor Rypke Zeilmaker Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Woensdagochtend verzamelde zich een groep mensen bij het politiebureau van Joure. Daar moest Langweerder Rypke Zeilmaker zich als verdachte melden voor een verhoor. De groep van zo'n twintig sympathisanten wilde met de actie Zeilmaker een hart onder de riem steken. Ze kwamen naar aanleiding van een oproep vanuit onder andere Zwolle en Lelystad naar Joure.

Op 13 april werd Zeilmaker bij Sassenheim door een zestal politievoertuigen klemgereden, vertelt Patrick van der Werf uit Lelystad. Bij zijn arrestatie werd pepperspray gebruikt en raakte de Langweerder volgens Van der Werf gewond.

Ook in januari vorig jaar werd hij, wetenschapsjournalist, activist, mede-oprichter van Climategate.nl en betrokkene bij BlauweTijger.nl, al gearresteerd door de politie. Hij werd toen uit huis gehaald wegens het online bedreigen van een ambtenaar in 2019. De inwoner van Langweer gaf aan dat het om een ludieke wijze van bedreigen ging. De rechter ging daar echter niet in mee. In mei vorig jaar werd hem een boete opgelegd van 750 euro. Ook kreeg hij een voorwaardelijke werkstraf van twintig uur met een proeftijd van twee jaar.

Zeilmaker, die zich ''uw rechtse hippie va Fryske grûn'' noemt, is zo vertelt Patrick van der Werf deze keer bij Leiden opgepakt omdat hij niet heeft meegewerkt aan het afnemen van DNA. Dit was door de Officier van Justitie bevolen naar aanleiding van de eerdere veroordeling.

Verzet bij aanhouding
Hij stond daarom gesignaleerd maar wilde volgens de politie zijn voertuig niet stoppen na dat hij daarvoor meerdere malen een teken had gekregen. Tegen zijn uiteindelijke aanhouding verzette Zeilmaker zich zo liet de politie weten. Hij deed de deuren op slot, waarop een autoruit werd ingetikt en er pepperspray werd gebruikt. Daarna is het DNA afgenomen zo staat in een bericht van de politie te lezen. Ook is er een proces-verbaal tegen de 45-jarige Langweer opgemaakt voor verzet bij zijn aanhouding en het negeren van het stopteken.

Opkomen voor rechtvaardigheid
De groep medestanders die naar Joure kwam, steunde met hun aanwezigheid de, zoals op zijn website te lezen is, 'Bullshitdetector & Thought Criminal' tijdens zijn twee uur durende verhoor. ,,Het voelt goed dat ik hier ben. Rypke is voor mij een klokkenluider. Er wordt naar mijn mening in ons land veel in de doofpot gestopt en hij brengt dat onder de aandacht. Dat wordt echter lang niet door iedereen gewaardeerd'', zegt Patrick van der Werf. ,,Ik maak mij zorgen over bijvoorbeeld de coronamaatregelen die onze vrijheid inperken. Ook geloof ik dat er een dubbele agenda is om met angst mensen afhankelijk te maken. We worden vaak weggezet als 'wappie', maar ik wil op deze manier opkomen voor rechtvaardigheid.''