Stekker in verduurzaming: temperatuur Swimfun kan op 31 graden blijven

JOURE - Binnen gemeente De Fryske Marren is sportcomplex Swim- en Sportfun in Joure de grootste energieverbruiker. Om daarin wat te veranderen is er enige tijd geleden een verduurzamingstraject ingezet. Dat resulteert in een enorme CO2-reductie, zo laat de gemeente weten. Daarnaast moeten de maatregelen gaan zorgen voor 85% minder gasverbruik. Vooral in deze tijd van energiekosten die de pan uitreizen zeer welkom voor het sportcomplex in Joure.

,,Door zelf energie op te wekken kunnen de energielasten van het sportbedrijf nu en in de toekomst beheersbaar blijven. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, Sportbedrijf De Fryske Marren en verschillende externe partners'', aldus De Fryske Marren. Door de verduurzaming ziet Swim- en Sportfun op dit moment niet de enorme stijging in energielasten zoals dit wel het geval is bij collega zwembaden en sporthallen. De temperatuur in het subtropische zwemparadijs kan daardoor op 31 graden blijven.

Zonnepanelen en warmtepompen
Op en rondom het sportcomplex zijn 2.100 zonnepanelen geplaatst. Deze zonnepanelen voorzien Sport- en Swimfun van energie. Behalve de zonnepanelen zijn ook twee warmtepompen geplaatst. Deze warmtepompen worden gevoed door de zonnepanelen en verwarmen het bad- en douchewater. Het totale gasverbruik wordt door deze maatregelen tot een minimum gereduceerd.

Laadpalen
Daarnaast kunnen gasten en medewerkers van Swim- en Sportfun hun elektrische auto opladen aan de nieuwe laadpalen op het parkeerterrein. Er is bovendien ruimte om het aantal oplaadpunten in de toekomst uit te breiden.

Rendement
DFM: ,,Met behulp van een speciaal ontwikkelde tool worden de resultaten van deze grote operatie nauwkeurig gevolgd en wordt optimaal rendement behaald. Nieuwe verduurzamingsprojecten kunnen hiervan profiteren.''