Start herinrichting kruising Huisterheide, nacht van 7 op 8 oktober kruispunt afgesloten

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

SINT NICOLAASGA - Al in 2017 stond de herinrichting van de kruising op Huisterheide, nabij Sint Nicolaasga. Vanaf maandag 12 september gaat het werk na menige bespreking van start. Uit naam van De Fryske Marren gaat Jansma Drachten B.V. aan de slag.

De kruising zal op meerdere punten worden aangepast. Het kruispunt zelf zal van wit asfalt worden voorzien. Dit type asfalt is eerste nog zwart maar zal in de loop der tijd, een periode van ongeveer een jaar, door slijtage en uv-straling steeds lichter worden. Voordeel is dat het in het donker beter te zien is en daardoor veiliger. Ook de oversteek voor fietsers en voetgangers zal in wit asfalt worden uitgevoerd. Aan de kant van Scharsterbrug zal daar ook een drempel worden aangebracht.

Ook zal om het kruispunt verharding met rode bakstenen worden aangebracht, worden de klinkers op de Langwarderdyk vervangen door asfalt, komen er nieuwe lichtmasten met bewegwijzering te staan en wordt er een groenstrook met lage beplanting aangebracht.

Voor wie gebruik maakt van het openbaar vervoer plaatst de gemeente nieuwe bushokjes. De bus zal voortaan op de weg stoppen. Aan weerszijden van de weg en komt er een nieuwe fietsenstalling. Ook is er ruimte voor een kiss & ride plek en wordt er voor lifters een liftplaats gecreëerd.

Stremming
Tijdens de herinrichting is de Langwarderdyk voor het autoverkeer afgesloten. Op Huisterheide zijn minder rijstroken beschikbaar, het verkeer wordt geregeld met verkeerslichten.

In de nacht van vrijdag 7 oktober, vanaf 23.00 uur, tot zaterdagochtend 8 oktober om 08.00 uur, is het kruispunt door asfalteringswerk afgesloten voor alle verkeer. Er worden verkeersregelaars ingezet bij rotonde Joure – Hollandiastraat en rotonde Sint Nicolaasga om het verkeer te wijzen op de afsluiting. Het advies is om om te rijden over de A6. Verkeer richting Langweer kan gebruik maken van de omleidingsroute Idskenhuizen-Teroele.

Bushaltes
De bushaltes bij de kruising op Huisterheide komen tijdelijk te vervallen. Reizigers met de bus kunnen gebruik maken van de halte bij Huisterheide nummer 12. Fietsen kunnen tijdelijk op het terrein bij restaurant Hjir is't worden geplaatst.

De planning is dat het heringerichte kruispunt vanaf zaterdag 15 oktober weer volledig gebruikt kan worden.