Sandra van Gaalen “Het is belangrijk dat mensen goed mee kunnen doen in de maatschappij”

Algemeen
Foto Johan Brouwer
Foto Johan Brouwer

JOURE - Als Sandra van Gaalen zichzelf mag beschrijven in een beperkt aantal woorden hoeft ze niet lang na te denken. “Maatschappelijk betrokken, initiatiefrijk, vernieuwend én thuis in Friesland”, zegt ze met een lach. Het zijn de ingrediënten voor een inspirerend verhaal.

De wieg van Sandra van Gaalen stond in Loosduinen, oorspronkelijk een tuindersdorp, nu een stadswijk van Den Haag. Inmiddels woont ze al vele jaren in Joure samen met haar man Gerben. Dochter Hanna studeert in Amsterdam. “De sfeer, hoe de mensen hier met elkaar omgaan, dat voelde gelijk goed”, vertelt Sandra. “De Friese taal was geen belemmering voor mij. ‘Toe maar, spreek maar Fries, dan leer ik het snel’, zei ik vaak. Ik heb in de raad van commissarissen van Omrop Fryslân gezeten. Dat zegt wel iets, toch?”

Rode draad
Sociale bevlogenheid is de rode draad in haar werkzame leven. “Mijn carrière ging van start bij het arbeidsbureau, min of meer toevallig”, vertelt Sandra. “Ik was jong en ambitieus en groeide door naar managementfuncties. ‘Wat zorgt ervoor dat ik hier nu al zolang zit?’ Dat vroeg ik me op een bepaald moment af. Ik kwam tot het besef dat ik het mooi vond om niet in dienst te zijn bij een kille, commerciële organisatie, maar bij een instelling die mensen helpt die het op eigen kracht niet redden. ‘Wat wil ik verder?’ en ‘Waar ligt mijn passie?’ dacht ik vervolgens en ik volgde een traject personal branding.

Wat altijd overeind bleef, was mijn sociale betrokkenheid. Mensen goed mee laten doen in de maatschappij, dat vind ik zó belangrijk. Daar wil ik graag aan bijdragen. Dat deed ik bij mijn eerste werkgever, waar het over werken ging. En later ook bij de woningcorporatie, waar wonen belangrijk was. En in mijn huidige functie, waar we mensen helpen om zich te ontwikkelen, is dit opnieuw het geval.”

Fers
Sinds 16 september 2019 is Sandra van Gaalen directeur-bestuurder van Fers, voorheen Bibliotheekservice Fryslân. “Fers ondersteunt bibliotheken, culturele en maatschappelijke organisaties in Fryslân op het gebied van ICT, HR, financiën, logistiek en personeel en organisatie. Hierdoor kunnen deze organisaties zich focussen op de zaken waar ze goed in zijn. Wij richten ons, in opdracht van de provincie, op vijf maatschappelijke thema’s: meertaligheid, participatie & zelfredzaamheid, jeugd & onderwijs, persoonlijke ontwikkeling en de doorontwikkeling van de klassieke bibliotheek. De meertaligheid is een mooi voorbeeld. Wij houden ons bezig met het stimuleren van de Friese taal. Als je tweetalig opgroeit, is dat heel goed voor de ontwikkeling van je taalgevoel. Bovendien kun je je emoties beter uiten in je moedertaal. Partners waar wij mee samenwerken zijn bijvoorbeeld Afûk, Cedin en Tresoar.”

Leesoffensief
Ook werkt Fers, als partner in het netwerk van Friese bibliotheken, er hard aan om maatschappelijke vraagstukken te helpen oplossen. Sandra: “Wij doen dit door dit netwerk nationaal en internationaal te verbinden met partijen in het sociaal culturele en maatschappelijke veld, door duurzame samenwerkingsverbanden te smeden met veel impact op de samenleving. Een concreet voorbeeld is het grote leesoffensief dat we volgend jaar gaan starten. We merken dat de jeugd steeds minder boeken leest. Daarom is het belangrijk het leesplezier te vergroten bij jongeren. Vooral dat plezier willen we benadrukken.

Je bereikt de jeugd via de scholen, maar ook via de sportverenigingen of op andere manieren. Bij de actie ‘Scoor een boek’ waren bijvoorbeeld profvoetballers, dus clubs uit het betaald voetbal, betrokken. Op allerlei manieren willen we het lezen stimuleren.”

Geluk op 1 en Brede Welvaart
Ondanks het feit dat de economische ontwikkeling in Friesland achterblijft, behoren de Friezen wel tot de meest tevreden burgers van ons land. “Er spelen dus ook andere factoren mee om gelukkig te zijn”, volgens Sandra van Gaalen. “Als ik naar ons vakgebied kijk, is de bibliotheek een plek waar iedereen welkom is. Het is een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar lezingen worden gehouden, waar mensen heel breed informatie kunnen krijgen. Dit kan een hulpmiddel zijn om eenzaamheid te voorkomen. In de kleine dorpen zie je de voorzieningen verdwijnen. Als de bibliotheek kan blijven bestaan, bijvoorbeeld in een multifunctioneel centrum, zal dit de leefbaarheid verhogen. Hier werken we aan, samen met andere partners, bijvoorbeeld Doarpswurk en de welzijnsorganisaties. Als partner van de provincie zet Fers zich in voor de Friese ambitie: Geluk op 1 en Brede Welvaart. Het versterken van de lokale gemeenschap en het bevorderen van de leefbaarheid draagt hieraan bij, net als het vergroten van de taalvaardigheid voor een kansrijke toekomst en het investeren in digitale geletterdheid voor jong en oud. Het is belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen.”

Ziel en zakelijkheid
“Fers gelooft in de kracht van samen. Kennis delen, innovaties aanjagen, begeleiden en ontwikkelen om slimmere netwerken en lerende organisaties te krijgen. In mijn werk ben ik iedere dag bezig met onze opdracht en de behoeften van partners. Hoe doen we dit? Wat hebben de medewerkers nodig om hun werk goed te kunnen doen? Wat hebben de mensen nodig om mee te doen in de maatschappij? Welke allianties kunnen we smeden met andere partijen om onze doelstellingen voor elkaar te krijgen? Om goed samen te kunnen werken moet je investeren in relaties met andere partijen. Je moet goed aanvoelen wat er leeft en mensen enthousiast maken. Daar zet ik mijn ziel en zakelijkheid voor in. Met zakelijkheid bedoel ik dat we de maatschappelijke vraagstukken waar we aan werken tot een goed einde brengen. Want we moeten het wel fixen.”

Persoonlijke boodschap
Buiten haar werk blijft de maatschappelijke betrokkenheid van Sandra een hoofdrol spelen. Het welzijn van mensen houdt haar bezig. Daarom zegt ze tot slot: “Het is zo belangrijk om te werken in een setting waarin jouw kwaliteiten goed tot z’n recht komen. Dan heb je plezier in je werk en je betrokkenheid bij je werk is groot. Dan haal je automatisch het beste uit jezelf.”

Tekst: Gea de Jong-Oud