Rijkswaterstaat haalt prikkeldraad naast A6 op Heide weg om dood wild te voorkomen

SCHARSTERBRUG - Onlangs werd op de Heide ter hoogte van Scharsterbrug een dode das gevonden. Het dier lag op de parallelweg naast de snelweg A6. Volgens aanwonende Jelmer Minnema gebeurt dit door het dubbele hekwerk op die plaats. Het prikkeldraad zal daarom worden verwijdert.

,,We hebben vanuit Rijkswaterstaat bevestigd gekregen dat de afrastering door hen wordt verwijderd. Wanneer dit exact wordt uitgevoerd kunnen zij niet aangeven. Hopelijk worden zo eventuele problemen in de toekomst voorkomen'', zo laat Tamara Abma namens de gemeente weten.

Jelmer Minnema, die aan de doodlopende weg naast de A6 woont, treft er met enige regelmaat dood wild aan. Oorzaak is volgens Minnema het dubbele hekwerk. ,,Zo'n acht á negen jaar geleden is er naast de snelweg een wildraster geplaatst. Dat gebeurde toen omdat er een otter doodgereden was. Het oude prikkeldraad hebben ze echter ook laten staan'', vertelde Minnema eerder.

Volgens hem zorgt het voor een onveilige situatie voor zowel de dieren als voor het verkeer. ,,Dieren die in de berm aan de kant van de A6 zitten schrikken op door verkeer dat voorbij komt. Bestuurders kunnen met namen in het donker vaak niet snel genoeg reageren voor dieren die plotseling de parallelweg richting het weiland op komen.''

Om het prikkeldraad, dat volgens Minnema ook niet meer van deze tijd is, weg te krijgen heeft hij al menigmaal contact opgenomen met zowel gemeente De Fryske Marren, die het onderhoud doet, als eigenaar van de parallelweg Rijkswaterstaat. Zonder resultaat, tot nu toe. Rijkswaterstaat heeft naar aanleiding van het eerdere bericht op GrootDeFryskeMarren aan gemeente De Fryske Marren dus laten weten dat het prikkeldraad weggehaald wordt.