Presentatie boek De Natuurijsmeester in Thialf

Algemeen
Foto: Vincent Riemersma
Foto: Vincent Riemersma

HEERENVEEN - “In al die jaren dat ik dit werk mag doen heb ik veel fraaie boeken gelezen over natuurijs. Maar een handboek, een naslagwerk voor een natuurijsmeester ben ik nog nooit tegengekomen. 

Dus was het tijd om al die kennis die ik in de loop der jaren heb opgebouwd en ben tegengekomen, te bundelen in dit boek. Wat kom ik veel mensen tegen die diezelfde liefde hebben voor dat natuurijs. En wat hebben die mensen veel kennis”, zegt Teun Breedijk, met Johan Boef auteur van De Natuurijsmeester. 

Een natuurijsmeester in tijden van opwarming, het lijkt een onverenigbare tegenstelling. Juist daarom is de natuurijsmeester in deze tijd belangrijker dan ooit: met korte, felle winters is het snel schakelen, zodat zoveel mogelijk mensen snel én veilig kunnen schaatsen. 

Kennis vastleggen

Doordat er soms jaren geen natuurijs meer ligt, dreigt de kennisoverdracht te stokken. Het was reden was voor de inmiddels uiterst succesvolle cursus van de KNSB en het Gilde van Natuurijsmeester, die honderden nieuwe natuurijsmeesters opleverde. Docent Teun Breedijk, die eerder als coördinator natuurijs bij de KNSB voor vijf NK’s op natuurijs op rij organiseerde, zag onder zijn cursisten zo ongelofelijk veel kennis, dat hij besloot dit boek te schrijven. Dit uiteraard aangevuld met zijn eigen ongeëvenaarde kennis. Doel was deze kennis vast te leggen. Zodat het niet verloren gaat en ingezet kan blijven worden zodra het toch flink koud wordt, maar ook om een bijdrage te leveren aan een stuk cultureel erfgoed dat geen enkele Nederlander koestert en niet wil opgeven: het schaatsen op natuurijs. 

De Natuurijsmeester - onmisbaar voor de ijsvloer van morgen - zal vanaf nu dan ook door de KNSB ingezet worden in haar cursussen. Maar het boek is, behalve voor de natuurijsmeester, nadrukkelijk ook bedoeld voor iedereen die gek is op natuurijs, van krabbelaar op ijshockeyschaatsen tot de doorgewinterde toerrijder. 

Voorwoord Henk Angenent

In zijn voorwoord zegt Henk Angenent het scherp: zonder natuurijsmeesters wordt de kans op een Elfstedentocht nog kleiner, maar raken we meer kwijt. “Het natuurijsmeesterschap is cultuurgoed. En als we dat kwijtraken, dan raken we iets van onszelf kwijt denk ik. Gelukkig zijn er nog steeds tal van bevlogen ijsmeesters die heel veel kennis en kunde hebben en die kennis mogen we natuurlijk nooit kwijtraken. Het is daarom heel belangrijk dat het in dit boek is vastgelegd. Voor de toekomstige ijsmeesters, maar eigenlijk voor alle liefhebbers van natuurijs.”

Presentatie in Thialf

Zaterdag 4 februari wordt het boek in Thialf gepresenteerd op de Dag van de Natuurijsmeester, georganiseerd door UNOX en de KNSB. Oud-schaatser Erben Wennemars krijgt als liefhebber van natuurijs het eerste exemplaar uitgereikt, in aanwezigheid van 100 nieuwe natuurijsmeesters, die ook een exemplaar krijgen. Ook krijgt het lezerspanel dat het boek kritisch heeft tegengelezen in Thialf een exemplaar uitgereikt. Dat panel bestaat uit oud-marathonschaatser Henk Portengen, natuurijsmeester Henk Boom, docenten natuurijsmeester Dirk de Groot en Jan Bakker, KNSB-medewerker Suzan Rutten en natuurijskenner Fred Geers.