Openbaar Ministerie (OM) vervolgt tien mannen voor carbidexplosie in Joure

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

JOURE - Bijna een jaar geleden, in de nacht van 31 december op 1 januari, vond er in Joure een carbidexplosie plaats. Dit was het gevolg van het afgaan van een carbidkanon dat achter een rijdende auto bevestigd was. De explosie zorgde voor het sneuvelen van ramen. Vooral bij Hotel Anne-Klare was sprake van veel schade.

Na het incident melden zich twaalf personen bij de politie. Zij verklaarden dat het kanon per ongeluk was afgegaan ter hoogte van de Tolhuisbrug. Uit onderzoek van de politie is volgens het OM echter gebleken dat er sprake is van opzet. Er zou sprake zijn van een bewuste en nauwe samenwerking tussen tien verdachten. Drie van hen zaten in de auto waarachter het carbidkanon zat en zeven stonden op de brug.

De tien die voor de rechter moeten verschijnen wordt het opzettelijk teweegbrengen van een ontploffing met gemeen gevaar voor goederen ten laste gelegd.

Volgend zal de zaak voor de Meervoudige Kamer van de rechtbank in Leeuwarden worden behandeld. Een datum voor de zitting is nog niet bekend.

Klik voor de beelden op de link www.grootdefryskemarren.nl/grootdefryskemarren/112/video-beelden-carbidexplosie-bij-hotel-anne-klare-in-joure-doneeractie-op-touw-gezet