Ondernemers De Fryske Marren krijgen voorlichting over ondermijning

DFM - Ondermijning is moeilijk zichtbaar, de reden waarom De Fryske Marren afgelopen week een voorlichtingsavond voor ondernemers organiseerde. Volgens de website van de politie is het lastig om een definitie van ondermijning te geven.

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen de bovenwereld en de onderwereld vervagen. Criminelen hebben voor hun activiteiten medewerking nodig in de bovenwereld, bijvoorbeeld van makelaars, notarissen en autoverhuurbedrijven.

Ondermijning is volgens de overheid een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt. Eenmaal in de greep van een crimineel komt men er bijna niet van verlost. Daarom is het volgens de gemeente belangrijk om signalen van ondermijnende criminaliteit te herkennen en hiervan melding te doen.

Informatie en ondermijningscontainer
Tijdens de bijeenkomst ‘Ondernemers Alert!’ werd informatie gegeven over ondermijnende criminaliteit en hoe daarvan, indien gewenst anoniem, melding kan worden gedaan. Naast een aantal sprekers, waren er ook twee ervaringsdeskundigen aanwezig. Zij kwamen onbedoeld in contact met criminelen die hun onderneming misbruikten.

Daarnaast konden deelnemers die avond een kijkje nemen in de ondermijningscontainer. Hierin vond men aanwijzingen en materialen van verschillende soorten van producties, waaronder: cocaïne (persen en uitwassen van coke), hennepteelt (kwekerij en illegale stroomaansluitingen) en synthetische drugs (lab).