NS-personeel staakt volgende week, te beginnen in het Noorden

Foto: Dennis Stoelwinder

FRYSLAN - Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarop plaatselijk het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die komende woensdag beginnen in de regio noord.

In de dagen daarna zijn andere regio's aan de beurt. De acties volgen op het stuklopen van de cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC. Vorige week liep een ultimatum af dat de bonden aan NS hadden gesteld.

In de regio's waar de acties plaatsvinden, zullen geen treinen van de NS rijden, verwacht een woordvoerder van FNV. De estafettestakingen duren tot eind augustus. Als er dan nog geen cao-bod is waar de vakbonden tevreden mee zijn, dan volgt er een landelijke staking.

"Overlast onvermijdelijk"

"Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat", redeneert de vakbond.

De NS zegt in een reactie teleurgesteld te zijn dat het tot acties komt. Volgens de NS zijn sommige cao-eisen van de bonden praktisch onuitvoerbaar. Het bedrijf wijst op de moeilijke financiële situatie bij NS als gevolg van de coronapandemie, die zorgde voor een daling van het aantal treinreizigers.