Nieuw betonnen pad en brug bij de Veenscheiding

OUDEHASKE - In opdracht van de gemeente is er een start gemaakt met de aanleg een betonnen pad langs de Veenscheiding. Dit pad ligt tussen de Ketting en de Badweg bij Oudehaske en sluit aan op de nieuw te realiseren fiets- en voetgangersbrug over de Veenscheiding.

Het beton moet eerst nog een tijdje uitharden en dan worden de bermen weer hersteld en ingezaaid. ,,Omdat het fietspad op een waterkering ligt, kunnen we helaas geen bloemvriendelijk mengsel inzaaien. Rond 15 oktober gaat het fietspad weer open voor verkeer'', zo laat De Fryske Marren weten.

Nieuwe brug
Voor de brug heeft de gemeente een nieuw ontwerp laten maken. Daarin komen geen traptreden en de opgangen krijgen een hellingspercentage dat geen belemmering gaat geven. De aannemer heeft twee weken nodig om de brug te verlagen. De doorvaarthoogte wordt 1,75 meter.

DFM: ,,Op dit moment worden de “prefab” delen gemaakt, dit duurt ongeveer acht weken. Bij het aanpassen van de brug gaan we zoveel mogelijk uit van hergebruik van materialen en maken we een goede aansluiting op het nieuwe betonnen fietspad langs de Veenscheiding.''

Vanaf 1 december wordt de brug twee weken afgesloten voor verkeer. Het fietspad van het Nieuwe Heerenveense Kanaal tot aan de Badweg is open.

Alternatieve route
Tot het monent dat de brug vernieuwd is, is het met een fiets lastig om de brug te passeren. Fietsers kunnen daarom tijdelijk een alternatieve route gebruiken. Deze is met borden aangegeven. De fietsroute over de brug blijft volgens de gemeente open, maar daarnaast wordt een alternatieve route aangeboden.

Inmiddels zijn er een aantal aanpassingen aan de huidige brug gedaan om de toegankelijkheid te bevorderen. De treden zijn voorzien van antislip profiel en fietswielgeleiding. Ook is de verharding aan weerskanten van de brug opgehoogd om de overgang te vergemakkelijken.