Nannewijd: meer blubber dan water, recreatie bijna niet meer mogelijk

Schaatsen op het Nannewiid

OUDEHASKE - Het is een prachtig plekje dat al jaren aan het verwaarlozen is: het Nannewijd bij Oudehaske. Daar komt steeds meer modder op de bodem te liggen en dus staat er steeds minder water. De bewoners, de gemeente en Staatsbosbeheer willen actie en organiseerden donderdagavond een informatieavond in Oudehaske. Op de agenda stond de toekomst van het gebied.

Het Nannewijd is een meer bij Oudehaske. Jarenlang kwamen mensen uit de regio om te zwemmen of te varen. Recreatie is ook één van de bestemmingsplannen. Het meer vermoddert echter zo erg, dat het water te laag staat om op of in te recreëren. Op enkele plekken staat nog maar 9 centimeter water.
Klein laagje water met daaronder grote laag blubber

Grote laag blubber
"Kijk, dat zie je hier heel goed," zegt omwonende Roel van den Beuken. Hij woont in Oudehaske en houdt zich bezig met de toekomst van het meer. Met een grote stok laat hij zien wat voor grote laag blubber er in het meer ligt. De stok raakt op 20 centimeter in de slijk, maar kan tot een meter de grond in: 80 centimeter aan modder dus.

"Er is dus te weinig water om te zwemmen of te surfen," zegt Van Den Beuken terwijl hij de stok met slijk en al uit het water haalt. "Het vervelende is dat het elk jaar slechter wordt. Straks is al het water weg en kunnen we hier lopen. Dat willen we niet."

Slijk en planten
Naast het slijk zitten er ook veel planten in het water. Dat vaart niet makkelijk. De oplossing voor het probleem lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Normaliter zouden de modder en de planten weg kunnen worden gehaald, maar nu speelt mee dat het Nannewijd een dubbel bestemmingsplan heeft.
Tegelijkertijd ook natuurgebied

Naast recreatie, is het ook een natuurgebied dat onder Staatsbosbeheer valt. Zij zijn van plan om zo weinig mogelijk aan het gebied te doen en de natuur met rust te laten. Planten zorgen dat de waterkwaliteit hoog is.

"We willen wel baggeren, maar dan heb je gelijk weer dat er iets ligt," zegt Henk Jan van der Veen van Staatsbosbeheer. "Dat schiet niet op. Dit is in feite het succes van de natuur. Die planten zeggen veel over de kwaliteit van het water hier. Die is echt hoog. Wat de natuur al eeuwenlang doet, is hier weer op gang gekomen."

Tegengestelde belangen
De tegengestelde belangen zijn duidelijk, maar toch komen beide partijen steeds dichter bij elkaar. Donderdagavond gingen ze om tafel om de toekomst van het Nannewijd te bepraten. De balans tussen natuur en recreatie moet weer goed worden. Provincie en gemeente hebben zelfs al geld beschikbaar gesteld om dit doel te bereiken.

Maar wat moet er dan met de plek gebeuren? "Dat gaan we uitzoeken," zegt Van Den Beuken. "We weten dat er veel partijen betrokken zijn bij het Nannewiid, van restaurants tot de provincie aan toe. We hopen die allemaal bij elkaar te brengen en dan met een goed en gedegen plan te komen voor een oplossing."

"Zwembroek kan over vijf jaar uit de kast"
De gesprekken gaan vanavond los, maar daarmee is het nog niet duidelijk hoelang het zal duren voordat het Nannewijd een goed plan heeft. "Ik heb echt geen idee, maar ik ga ervan uit dat ik over vijf jaar met mijn zwembroekje hier het water in kan," zegt Van Den Beuken met een grote knipoog.

De bijeenkomst heeft inmiddels plaatsgevonden en krijgt in oktober een vervolg.

Beluister en bekijk de reportages op www.omropfryslan.nl/nieuws/994457-nannewijd-meer-blubber-dan-water-recreatie-bijna-niet-meer-mogelijk
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden