Langweerder Riemer van der Velde over Bakkeveen: ,,Ik zeg niet dat het een vergissing was, maar ik mis het dorp wel."

Foto Gewoan Dwaan / Douwe Bijlsma

LANGWEER - Zijn wieg stond in Bakkeveen; Riemer van der Velde werd geboren op 28 oktober 1940, in de eerste maanden van Tweede Wereldoorlog. Zestig jaar bleef de oud-voorzitter van sc Heerenveen wonen in zijn geboortedorp. Hij komt er nog vaak. Tegenwoordig woont hij met zijn vrouw Annie aan de boorden van de Langwarder Wielen. Van der Velde kijkt terug op een prachtige jeugd die zijn verdere leven heeft bepaald. In het radioprogramma Buro de Vries van Omrop Fryslân vertelt hij over zijn leven.

Van der Velde groeide op in een ondernemersgezin. Vader en moeder werkten hard en ook de kinderen moesten hun steentje bijdragen. Dat heeft de bakkerszoon nooit als vervelend ervaren. Al van jongs af aan moesten Riemer en zijn broer en zusje meewerken in de zaak.

Sport als grote passie
Sport was de grote passie van Riemer van der Velde. Voetballen en later ook motorracen. Later werd hij ook voorzitter van de voetbalclub in Bakkeveen. Het dorp blijft zijn 'thuis'.

Riemer is al heel lang met 'zijn' Annie getrouwd. Ze ontmoetten elkaar op een dansavond. Annie was 17 en Riemer 23. Ze kregen al snel verkering. Aanvankelijk niet tot grote vreugde van de ouders van Annie. "Wat moet je met zo'n oude man", zei haar vader. Maar dat kwam allemaal goed.

Levensles
De levensles voor Van der Velde is: je in andere mensen kunnen verplaatsen, en ook kunnen vergeven. Het heeft geen zin altijd boos te blijven. Zo vindt hij dat bijvoorbeeld Marc Overmars meer hulp had moeten krijgen van Ajax. Hij heeft Overmars na het dickpic-verhaal ook een mail gestuurd dat hij altijd welkom blijft bij Riemer en Annie. "Zelfs het beste paard struikelt weleens."

'In nije dei'
Als we vragen naar muziek die bij zijn leven past, komen er heel veel Friese nummers voorbij. Er is zoveel moois, zegt Van der Velde. "Maar dan kies ik toch voor Syb (van der Ploeg) en De Kast met 'In nije dei', dat ze in het Abe Lenstra stadion speelden. Als ik het hoor, krijg ik weer kippenvel."

Beluister het complete verhaal via de link www.omropfryslan.nl/nl/nieuws/1156560/het-levensverhaal-van-riemer-van-der-velde-ik-ben-niet-van-de-ik-ik-zeg-altijd-wij