Help de vogels door de winter door te voeren

Foto: Anjulay Koers

FRYSLAN - Vogels hebben het in deze wintertijd moeilijk. Er is weinig tot geen voedsel te vinden door de sneeuw en vorst. 

Je kunt de vogeltjes eenvoudig helpen door ze bij te voeren. De meest eenvoudige manier om vogels te helpen in jouw tuin is voeren. Maar elk vogeltje eet zoals het gebekt is en ze vinden niet allemaal hetzelfde voedsel lekker. Als je het leuk vindt om verschillende soorten in de tuin te krijgen, voer dan gevarieerd. Wist je dat je aan de vogelsnavel kunt zien wat zijn favoriete kostje is? Dikke snavel bij zaadeters, zoals mussen, dunne snavel bij insecteneters, zoals de roodborst. Naast het soort eten, hebben tuinvogels ook nog allemaal andere voorkeuren voor waar dat eten moet liggen: op de grond, hangend in een boom, onder struiken of juist in een voerhuis. Hier vind je het overzicht van wat de verschillende tuinvogels prefereren waar ze dat het liefst eten.

Maak zelf vogelvoer

Zelf vogelvoer maken is ietsje meer werk, maar leuk om te doen en het ziet er prachtig uit! Denk daarbij eens aan:

  • Een pindaslinger rijgen. Doe dit gezellig samen met de (klein)kinderen. Maak met een prikpen of spijkertje eerst een gaatje in de pinda; dat rijgt makkelijker. Doe ook eens grote stukken appel of peer tussendoor. Of maak een vogelfeestslinger.
  • Zelf vetbollen maken. Er zijn naast de klassieke bol veel variaties mogelijk: giet het gesmolten vet bijvoorbeeld in een ouderwets kopje met een oortje dat je ophangt aan een tak of in allerlei vormen en maak zo een fantastische vogeltaart!