Gerrit Hiemstra uit Balk krijgt Machiavelliprijs voor duidelijkheid over klimaatverandering

Foto Cheeseworks

BALK - Meteoroloog Gerrit Hiemstra uit Balk krijgt de Machiavelliprijs 2022. Hij ontvangt de prijs omdat hij bij een groot publiek de klimaatverandering en de gevolgen ervan duidelijk maakt.

De Machiavelliprijs wordt sinds 1989 jaarlijks uitgereikt aan mensen of organisaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de communicatie tussen politiek, overheid en burgers.

Vorig jaar ging de prijs naar viroloog Marion Koopman en intensivist Diederik Gommers, omdat ze de kennis over het coronavirus toegankelijk maken voor een breed publiek.

Volgens waren er afgelopen jaar geen mensen die er op het thema corona echt bovenuit staken, meldt de NOS. Bij het klimaat viel Gerrit Hiemstra dus op.

Benaderbaar en geduldig
Marja Wagenaar van de Stichting Machiavelli vindt dat Hiemstra onbedoeld is uitgegroeid tot boegbeeld van de klimaatbeweging, doordat hij zich steeds baseert op de feiten en op wetenschappelijke bronnen en alles op een rustige manier brengt.

Hiemstra noemt het een eer dat hij de prijs krijgt. Volgens hem hoeft hij er geen moeite voor te doen het klimaat onder de aandacht te houden, omdat er heel vaak klimaatgerelateerde gebeurtenissen zijn. Hij zegt dat hij probeert uit wetenschappelijke verhalen de essentie te halen, zodat mensen het begrijpen en onthouden.

"Het is natuurlijk iets wat echt is, een echt probleem, een reëel probleem dat je niet weg kan redeneren", zei Hiemstra op Radio 1. "We kunnen er van alles van vinden, maar het gaat niet weg."

Hij zei het bijna als een plicht te zien het onderwerp naar voren te blijven brengen. "De wetenschap is zo overduidelijk over dit onderwerp, dus moet je er iets mee doen. En dat is door te proberen de essentie eruit te halen en die voor het voetlicht te brengen zodat mensen weten wat er aan de hand is."