Geen Sint Nykster Merke, dan maar de bergen op en af voor het goede doel

SINT NICOLAASGA - Al vele jaren zijn ze enthousiaste bouwers bij de praalwagens van buurtvereniging de Grietman. Ook dit jaar had de familie Meijer er weer volop zin in om aan de slag te gaan, maar evenals in 2020 maken de coronaregels dat ook nu het evenement niet door kan gaan. Zodra het sein kwam dat de Allegorische Optocht, het jaarlijkse hoogtepunt van de Sint Nykerster Merke, ook nu definitief niet door zou gaan besloot de familie Meijer om drie Italiaanse bergen te gaan beklimmen voor het goede doel: Stichting Energy4All.

Deze stichting zet zich in om energiestofwisselingsziekten, die zorgt voor extreme vermoeidheid, meer bekendheid te geven en zo snel mogelijk een medicijn te vinden om deze ziekte te stoppen. Het is die vermoeidheid waarmee de familie Meijer al heel wat jaren te maken heeft. Dochter Wietske (30) is namelijk één van de velen die deze ziekte heeft. Om die reden zet het gezin zich om geld in te zamelen voor de stichting.

Beproeving
Vorig jaar werd dat gedaan door deel te nemen aan een estafetteactie, dit jaar zullen er dus drie bergen in Italië worden bedwongen. Die beproeving zal worden aangegaan door vader Peter, zus Tjitske Hoekstra en broer Albert met zijn vriendin Rikst Veenstra. Samen met het team rond Paulien Vogelzang uit Leeuwarden, die eveneens de gevolgen van de stofwisselingsziekte ondervindt, zal de sportieve strijd worden aangegaan onder de gezamenlijke teamnaam Forza4Paulien&Wietske.

Figuurlijk bergen beklimmen
,,Tot op heden is er nog geen medicijn en zet deze rotziekte nog teveel mensenlevens op zijn kop. Dit moet stoppen! Met een energiestofwisselingsziekte beklim je figuurlijk dagelijks bergen om de dag door te komen. In Italië is het de beurt aan de anderen om de bergen te beklimmen! Uiteraard met fanatieke aanmoedigingen van mijn kant'', laat Wietske weten. Dat zij komt aanmoedigen was een voorwaarde voor Albert: ,,Ik heb vooraf aangegeven dat ik mee wil doen, maar het daarbij wel van groot belang vind dat Wietske daar in Bormio getuige van kan zijn.''

Uitputtingsslag
Om de trip voor zijn jongere zus zo relaxt mogelijk te laten verlopen, de reis op zich is al een enorme inspanning, gaat zij samen met vader Peter en moeder Matty in het vliegtuig naar Italië. Wietske zal met haar moeder ook als vrijwilliger aan de slag gaan. Samen met het feit dat het zuurstofgehalte in de lucht op grotere hoogte aanzienlijk afneemt, betekent dat voor haar een ware uitputtingsslag.

Fietsend, hardlopend, wandelend
Op 3, 4 en 5 september zal Wietske samen met andere supporters uit haar omgeving aanschouwen dat er iedere dag een andere machtige berg wordt beklommen. Dat gebeurt per fiets, hardlopend en/of wandelend. Het gaat om de Gavia, de Mortirolo en de Stelvio die respectievelijk 2621 meter, 1852 meter en 2757 meter hoog zijn. Albert zal de eerste twee fietsend naar boven gaan en als het gaat zoals gewenst op de derde dag hardlopend over de finish komen. Zijn vriendin Rikst volgt hetzelfde stramien, alleen doet zij de derde berg wandelend. Peter en docher Tjitske gaan drie dagen wandelend berg op en af.

Doneeractie
Dat alles om zoveel mogelijk geld op de te halen voor het goede doel. In dat streven worden ze bijgestaan door een aantal sponsoren, waaronder Opel Siton in Heerenveen die de bus beschikbaar heeft gesteld. Daarin worden de benodigde spullen, fietsen, maar bijvoorbeeld ook de scootmobiel van Wietske Meijer meegenomen. Naast de bijdragen van bedrijven is er ook een doneeractie aan Forza4Paulien&Wietske tijdens Forza4Energy4All verbonden. Het streven was om minimaal 4000 euro binnen te halen, de voorwaarde van de organisatie is dat iedere deelnemer in ieder geval 1000 euro voor het doel ophaalt. Dat is inmiddels ruimschoots gelukt. Op het moment van schrijven staat er al bijna 6000 euro op de actiepagina van de familie Meijer. Donaties zijn nog steeds mogelijk via https://actie.energy4all.nl/actie/familie-meijer

Als de familie terug is van alle inspanningen, zal op deze site een beeldreportage worden geplaatst. Natuurlijk zal dan ook de eindstand worden gemeld.