FOTO'S / PKN kerk Sint Nyk heeft z'n klok terug

SINT NICOLAASGA - De afgelopen maanden was er vanuit de PKN kerk in Sint Nyk om acht, twaalf en zes uur 's avonds geen klokgelui meer te horen. In februari werd besloten dat de klok niet meer gebruikt kon worden omdat de lager niet meer betrouwbaar was. Het ophangsysteem was hoognodig aan vervanging toe.

Sinds donderdag zijn de bronzen luidklok uit 1467 en de kerk, die werd gebouwd in 1721, echter weer samengebracht. Met behulp van een grote kraan werd het gevaarte in de toren gehesen. Om dat mogelijk te maken was er een uitsparing in een peiler van de dakruiter, de overkapping waar de klok in hangt, gemaakt.

Niet meer zwart
De bel is ontdaan van de zwarte verf die er vroeger op is aanbracht. ,,Er zit nu een beschermlaag over het brons. Dat komt de klank ook ten goede'', aldus kerkrentmeester Pieter Dijkstra. Er was in eerste instantie gekeken naar een vervangende klok, omdat er in de loop der jaren diepe slijtplekken aan de binnenkant waren ontstaan. Tijdens de zoektocht bleek echter dat de aanschaf van een ander exemplaar net zo duur was als de huidige restauratiewerkzaamheden van rond de 70.000 euro. Dijkstra: ,,Daarbij komt dat het in oude luister herstellen een grotere kans op bijdragen uit verschillende fondsen mogelijk maakte.''

Touw terug
Naast de herstelwerkzaamheden aan de klok, het ophangsysteem en de dakruiter zijn ook de wijzerplaten van nieuwe verf en bladgoud voorzien. Nu de klok terug is op zijn plek kunnen de werkzaamheden worden afgerond en kan het geheel weer een mooi aantal jaren vooruit.

Daarbij houdt PKN gemeente Op 'e Noed nog wel een wens. ,,We zouden graag weer een touw aan de klok hangen, zodat deze weer met de hand geluid kan worden. Het zal in de toekomst vast nog een keer gebeuren, de voorbereidingen daarvoor zijn in ieder geval getroffen. Voor nu blijft het echter bij een druk op de knop'', vertelt de kerkrentmeester.
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden