FOTO'S / OBS de Schakel omgetoverd tot legerbasis uit WOII

ROSTERHAULE - Dodenherdenking 4 mei en Bevrijdingsdag 5 mei vallen dit jaar in de schoolvakantie. Rede voor de leerlingen van OBS de Schakel in Rotsterhaule om alvast de bevrijding van Rotsterhaule en Sintjohannesga te vieren.

Ze werden ondergedompeld in het leven van tijdens de oorlogsperiode. De kinderen kwamen verkleed naar school, die was omgetoverd in een heuse legerbasis. Er stonden een legertent en een Dodge uit 1942 bij de ingang van het schoolplein. Ook was er een kleuterstormbaan gemaakt. Een oorlogsveteraan kwam in de klas om de ervaringen met de kinderen te delen. Ook de historie van kamp ''De Wite Peal'', het geadopteerde monument in Sintjohannesga en de oorlog in zijn algemeenheid werden behandeld.

Bevrijding
,,Naast alle belangrijke en serieuze workshops en lesbezoeken over de oorlog is er natuurlijk ook tijd om de vrijheid te vieren. Want vrijheid geef je door aan elkaar van generatie op generatie en is niet vanzelfsprekend. Voor vrijheid is hard gestreden en hebben vele mensen grote risico’s genomen en ultieme offers gebracht. We mogen trots zijn op de historie van onze regio'', aldus Niels Boersen van de school.

Met de speciale dag dachten alle kinderen van de school nog eens feestelijk terug aan 15 april 1945, de dag waarop de vrijheid van de dorpen Rotsterhaule en Sintjohannesga is terugveroverd op de bezetters.