FOTO’S / Fietsend, hardlopend en wandelend Italiaanse bergen bedwingen voor Forza4Energy4All: € 210.510,-

SINT NICOLAASGA - Op 2, 3 en 4 september vond in Italië Forza4Energy4All plaats. Een wielren-, hardloop- en wandelevenement in de Italiaanse Alpen om geld op te halen voor het onderzoek naar een medicijn tegen energiestofwisselingsziekten. Tot op heden is hier nog geen medicijn voor en overlijden er nog teveel kinderen aan deze slopende ziekte. De familie Meijer uit Sint Nyk was ook van de partij, hun dochter/zusje/ tante Wietske heeft de ziekte en ze willen graag zoveel mogelijk geld ophalen voor het medicijn onderzoek.

Eigenlijk begon Forza al op woensdagavond 1 september. In de lobby van het Forza hotel in Bormio vond toen de eerste briefing plaats. Bij zo’n briefing worden er tips voor de volgende dag gegeven, betreffende vertrektijden en weersverwachtingen.. Tijdens de eerste briefing werd er een filmpje getoond van de kinderen die de afgelopen tijd zijn overleden aan de ziekte, erg heftig en emotioneel, maar voor iedereen ook een extra stimulans om de bergen op te knallen. Na nog een aanmoedigingsfilmpje van familie en vrienden kon Forza eindelijk officieel van start gaan.

De eerste berg
Donderdag 2 september stond de beklimming van de Gavia op het programma. De wandelaars, waaronder Peter en Tjitske, gingen onder leiding van een gids off road de berg op, zij kwamen langs prachtige landschappen en over smalle bergpaadjes met de nodige obstakels op de weg. Een prachtige ervaring. Albert, Rikst en de andere wielrenners beklommen de Gavia via de weg, langs vele haarspeldbochten op naar de top. Op de top stond de grote oranje Energy4all boog ze al op te wachten. Aangemoedigd door familie en vrienden werden ze warm onthaald bij de finish. Waarna er een groot feest los barste boven op de berg.

Maar liefst 18% stijgen
Op vrijdag stond de Mortirolo op de planning, een berg waar de meesten als een berg tegenop zien. Hij is ontzettend steil en verraderlijk en heeft op sommige gedeeltes een stijgingspercentage van maar liefst 18%. Zowel de wandelaars, hardlopers als de fietsers beklommen de Mortirolo via dezelfde weg. Een smalle weg vol haarspeldbochten. Een pittige tocht. Albert ging de berg hardlopend op en Tjitske, Peter en Rikst gingen wandelend naar boven. Zwoegend van bocht naar bocht haalden zij ook dit keer weer de finishlijn.

Stelvio populair
Zaterdag was het de laatste dag van Forza4Energy4All en werd er zoals elke jaar afgesloten op de Stelvio. Een beroemde berg die ook vaak in de Giro d’Italia wordt gereden. ‘s ochtends vroeg vertrokken Peter en Tjitske met de andere wandelaars richting de berg om daar weer een mooie off road tocht te maken naar de finish. Albert en Rikst vertrokken iets later op de fiets zodat iedereen ongeveer rond dezelfde tijd boven zou komen.

De 9-jarige Marije, het nichtje van Wietske, liep de laatste kilometers van de Stelvio met een vriendinnetje en haar ouders via de weg naar boven. Zij gingen bij alle foto’s van de mito patiënten langs die in de laatste bochten stonden opgesteld.

Populaire berg
De Stelvio is een drukbezochte berg en dat kon je merken ook. Het was eerst prachtig weer wat betekent dat veel mensen met hun motor of sportwagen omhoog gaan. Oppassen geblazen dus. Op de top stond de grote oranje finishboog weer op de deelnemers te wachten met daarbij enthousiaste familieleden en vrienden die de deelnemers stuk voor stuk over de finish schreeuwden.

Aan Paulien en Wietske, beide hebben zelf de ziekte, de eer om alle deelnemers na de finish te voorzien van een mooie welverdiende medaille. Een prachtige maar emotionele finish, de meeste deelnemers zijn familie van, of bevriend met een patiënt of hebben iemand verloren aan de ziekte. Zij hebben vaak het gevoel dat als ze zo hoog op de berg staan zij dichtbij hun kindje zijn die zij hebben verloren.

Nadat de laatste deelnemer over de finish kwam begon het keihard te hagelen, dus alles snel ingepakt en iedereen kon beginnen met afdalen.

Geweldig bedrag
‘s avonds was er nog een eindfeest bij het Forza hotel, daar werd het filmpje van de dag afgespeeld, zo kon iedereen de mooie maar emotionele dag nogmaals beleven.
Ook werd daar het bedrag bekend gemaakt wat er op is gehaald door alle Forzanen bij elkaar.. Maar liefst € 210.510,- hebben de deelnemers van Forza4Energy4All opgehaald. Een geweldig bedrag waardoor het medicijn tegen energiestofwisselingsziekten weer een stap dichterbij komt.

Verslag: Wietske Meijer
Foto's: Familie Meijer