Feit en fictie rond zandindustrie Oudemirdum

OUDEMIRDUM - We moeten ‘feit & fictie gescheiden houden’ bij de discussie over de zandwinning bij Oudemirdum.

Dat hield burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren zijn toehoorders voor tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op woensdag 2 januari 2019. De aanwezige leden van de ‘Actiegroep Geen Zandindustrie IJsselmeer’ die zich tegen de zandwinning keren, zijn het volmondig eens met hun burgervader. Niet voor niets hebben zij afgelopen week op hun website ‘Geen Zandindustrie IJsselmeer’ een uitgebreide inhoudelijke reactie geplaatst op de ‘Vragen & Antwoorden over de zandwinning’ zoals die op de gemeentelijke website te vinden zijn. Volgens de actiegroep kloppen sommige antwoorden van de gemeente namelijk niet of zijn op zijn minst tendentieus. Ook is een pagina met kerncijfers toegevoegd.

Vragen en Antwoorden van gemeente De Fryske Marren

Veel inwoners van Gaasterland hebben vragen over de beoogde zandwinning in het IJsselmeer. Reden voor de gemeente om de meest gestelde vragen over de zandwinning op de website te beantwoorden: https://www.defryskemarren.nl/publicaties/zandwinning-ijsselmeer_44846/ Het gaat om vragen als: waarom moet er zand gewonnen worden, waarom zandwinning op deze plek en hoe zijn de plannen tot stand gekomen? Een mooi gebaar. Maar bij het lezen van de antwoorden, stuit de Actiegroep helaas op een flink aantal foute en niet objectieve antwoorden. Zo stelt de gemeente bijvoorbeeld op haar website dat er geen scheepvaartverkeer van en naar het zandbedrijf zou zijn tussen zonsondergang en zonsopgang. Wie de aangeleverde stukken leest, ontdekt echter dat dit alleen geldt voor de maanden maart en april. En bij de hoogte van de gebouwen wordt gemakshalve vergeten om de hoogte van het eiland mee te rekenen. Dat scheelt toch weer mooi twee meter. Waar de website rept over 30 jaar zandwinning, gaat het in de officiële stukken over ‘dertig jaar of meer’. Reden voor de actiegroep om op hun website de juiste(re) antwoorden even voor belangstellenden op een rijtje te zetten.

https://www.geenzandindustrieijsselmeer.nl/achtergrond-informatie/alle-feiten-op-een-rijtje/ Uiteraard met verwijzing naar de informatie zoals die door Smals en/of de gemeente zélf is aangeleverd voor besluitvorming in de gemeenteraad. Kijk en vergelijk: Ook een pagina met kerncijfers is toegevoegd: https://www.geenzandindustrieijsselmeer.nl/achtergrond-informatie/kerncijfers/