Face to Face Youandi Mazeland: “Verzamel mensen om je heen waar je energie van krijgt”

Youandi Ritsma - Mazeland Foto Johan Brouwer

LEMMER - Hoe is het om de vrouw van een bekende Nederlander te zijn? Hoe is het om als vrouw in de autobranche te werken? Hoe combineer je commerciële ambities met een gezinsleven? Al deze vragen kan Youandi Ritsma-Mazeland, echtgenote van Rintje Ritsma, heel goed beantwoorden. Nu ze twaalf jaar samen zijn, samen een dochter hebben en daarnaast samen veel ondernemen, weet ze als geen ander wat het is om in de belangstelling te staan. “In de media speel ik geen zichtbare rol, maar ik vind het wel bijzonder om op deze manier mijn verhaal te delen”, vindt Youandi.

Hoe het begon
De auto’s scheuren voorbij op het circuit in Zandvoort. Uitgenodigde gasten komen in de hospitality-tent om een borrel te halen, met elkaar te kletsen en vooral een gezellige dag te hebben. Tijdens die dag komt er iemand binnen die veel aandacht trekt. Veel mensen komen op hem af om een praatje met hem te maken. In het voorbijgaan vangt ze zijn naam op.

Rintje. De naam komt haar bekend voor, maar roept niet gelijk het beeld van de bekende schaatser bij haar op. Ze raakt met hem aan de klets. Er blijkt een gemeenschappelijke interesse te zijn. “We kletsten veel over auto’s en motoren.” Hij vertelt dat hij motorcoureur is en zo is er veel om over te praten. Ze stelt zich voor en haar bijzondere naam valt hem op.

Youandi bluft niet
Een dag later logt ze in op Hyves (de Nederlandse voorloper van Facebook – red.) Ze heeft een nieuw bericht. Van Rintje Ritsma. ‘Heb je lekker geslapen?’ “Grappig”, denkt ze bij zichzelf. “Het was wel een leuk gesprek, maar ik had bij hem niet gelijk het gevoel om in contact te blijven.” Toch antwoordt ze hem en in de dagen die volgen, blijven ze berichten heen en weer sturen.

Tot hij opeens het bericht stuurt of ze zin heeft om met hem uit eten te gaan. In haar drukke agenda is er niet veel tijd. Alleen het weekend erop is er ruimte. Hij antwoordt dat hij dan een familieweekend heeft in verband met zijn moeders verjaardag en geeft quasi grappend aan dat ze dan maar mee moet. ‘Prima, dat wil ik wel.’

Hij gaat ervan uit dat ze bluft, maar zaterdagmiddag staat ze bij hem op de stoep. “Op het moment dat hij de deur opende, kwam voor het eerst het gevoel dat ik hem leuker vond dan ik dacht.” Achteraf horen ze van zijn ouders die meenden dat ze al veel langer met elkaar gingen. “Het zag er zo natuurlijk uit.” De vonk slaat over en niet veel later verhuist Youandi vanuit Gelderland naar Friesland, naar Lemmer.

Lemmer
“Wat een heerlijke plaats is dit. Rustig in de winter en in de zomer erg gezellig. We wonen aan het water en pakken vaak de boot. Daarmee varen we geregeld met en naar vrienden hier in de buurt om het weekend in te luiden. Ook een restaurantje hier niet ver vandaan is één van onze favoriete bestemmingen. We kennen daar iedereen en het is heerlijk als de avond eindigt in een feestje. Rintje en ik zijn er de mensen wel naar om uiteindelijk dansend op de bar te staan.”

Youandi zit er tijdens het interview ontspannen bij. Haar casual outfit verraadt niet haar
commerciële functies. “Ik ben huiselijker dan je misschien denkt. Ik word het meest gelukkig van heerlijk thuis zijn met mijn gezin, lekker te koken of met ze te varen. Mede door corona ben ik de waarde van het dichtbij huis zijn in gaan zien.”

“Snelheid en avontuur zit in mijn bloed”
Ze heeft een vijftienjarige zoon, Clemens, uit een eerdere relatie. “Doordeweeks is hij bij zijn vader en bonusmoeder en in de weekenden hier. Als je ziet hoe natuurlijk dat gaat met onze dochter Kiki van vijf jaar, dat is echt geweldig. Mochten wij er niet meer zijn, laat die twee maar bij elkaar. Die redden zich zo goed.”

Met een jong gezin en een druk bestaan oogt ze rustig. “Dat ben ik ook. Ik sta licht in het leven. Ik voel me een echt zondagskind. Het zit in mijn aard om positief te zijn. Tegelijk ben ik een sterke persoonlijkheid. Eén van de belangrijke redenen waarom Rintje en ik bij elkaar passen. Een bijzondere eigenschap maakt onze relatie sterk, want iedere keer als de één hoog in de emotie zit, is de ander rustig.”

Het ondernemende en avontuurlijke stamt al uit haar jeugd. “Als vijfjarig kind leerde ik
paardrijden. Mijn paarden waren echt maatjes van me. Later in mijn puberjaren begon die liefde wat af te nemen, wat mijn vader zonde vond. Die heeft het vuurtje opnieuw aangewakkerd door me mee te nemen naar de slipjacht.” Youandi legt uit dat het bij een slipjacht om een nagebootste vossenjacht gaat, waarbij je met een groep te paard met honden een spoor volgt van 35 kilometer dwars door bossen, water en ruig terrein.

“Snelheid en avontuur hebben me altijd aangesproken. Deze eigenschappen hebben er ook voor gezorgd dat ik de autobranche ben ingerold. Hoewel meer familieleden in die branche zitten, spreekt me de snelheid van auto’s en motoren me ontzettend aan.”

Als vrouw in de autobranche
Het was daarom niet voor niets dat ze IVA-Driebergen, het instituut voor de autobranche en management, als opleiding heeft gedaan. “Alleen al de open dag vond ik fantastisch. Mijn suikeroom adviseerde me om daar eens naartoe te gaan. Een opleiding die superpraktisch is ingesteld. Iedereen mocht naar de Autorai, ik werd daar zelfs de best verkopende IVA student van mijn jaar.” Na haar studie ging ze werken voor een BMW-dealer waarna ze Rintje leerde kennen.

Nu ze in Lemmer woont, is ze nog steeds actief in de autobranche, voor Wierda
Bedrijfswagens in Heerenveen, waar ze lichte bedrijfswagens verkoopt. Met haar ervaring als hospitality-manager bundelt ze geregeld haar krachten met Rintje. “Naast het schaatsen is Rintje ook actief geweest binnen de motor- en autosport. Hij heeft tijdenlang geracet voor teams en in 2012 wilde hij graag een eigen team beginnen. Ik wilde ook graag betrokken zijn, dus ben ik voor dat team de hospitality-tent begonnen naast de vrachtwagen waarmee we bij de circuits stonden.”

“Zó leuk om te doen!”
Youandi voelt zich er thuis. Ze is goed in organiseren en houdt ervan om zulke evenementen tot een commerciële uitdaging te maken. “Hoe meer mensen ik naar de tent toe kan trekken, hoe groter het succes.” Als gastvrouw faciliteert ze de dag in de tent. “Daarnaast hebben we een groot team van betrokken mensen om ons heen verzameld die twaalf weekenden per jaar met ons op pad gingen om te helpen. Echt geweldig om te doen. Niet alleen het faciliteren zelf, ook alle voorbereiding. Het vinden van sponsoren, contacten leggen met mensen die ons team willen volgen. Eén van de hoogtepunten was tijdens de BSB, toen er 450 gasten in de tent kwamen. We regelden dat ze te drinken en eten hadden en zich in de watten gelegd voelden. Ik mocht de interviews met de coureurs doen, zo leuk om te doen.”

Naast haar rol binnen het bedrijf van Wierda werkt Youandi tijdens de winter in de
weekenden voor House of Sports waar ze de VIP-hopitality mag regelen voor het Thialf.
Hetzelfde doet ze voor Glemmer, het zomerfestival op het strand in Lemmer. “Je kunt dus rustig zeggen dat ik organiseren leuk vind,” lacht ze.

Wijze les voor de lezer
Iets wat Youandi Ritsma-Mazeland de lezer graag meegeeft: “Verzamel mensen om je heen waar je energie van krijgt. Ik merk dat dit zó belangrijk is! Doe de dingen die je blij maken. En dan komen er mooie dingen op je pad.” Dat gebeurde haar ook bij het maken van de foto in deze krant.

Samen met fotograaf Johan Brouwer zocht Youandi een leuke plek. Al verschillende locaties hadden ze geprobeerd in Lemmer, maar steeds was de plek afgezet. Tot ze ergens een leuk vrachtwagentje zagen staan. De eigenaar kwam op ze af met de vraag wat ze aan het doen waren. Na het horen van de bedoeling, wees hij hen op zijn autoverzameling. “Ineens stonden we bij allemaal
unieke modellen. En daar zit ik dan in een oude Bentley. Dat is toch geweldig!’

Tekst: Albert Bouwman