DFM van boven... Klokkenstoel van Doniaga

In de rubriek 'DFM van boven' laten we u de prachtige gemeente van boven zien. De Fryske Marren beslaat een oppervlakte van bijna 560 vierkante kilometer en bestaat uit één stadje, vijftig dorpen en achtentwintig buurtschappen. Het deels glooiende landschap bestaat uit uitgestrekte weides, bossen, kliffen, terpen en natuurlijk de Friese meren.

Het langgerekte dorp Doniaga telt honderd inwoners. De plaats werd in 1448 als Doyenga vermeld, in 1505 als Donyegaeen in 1543 Doniegae. De plaatsnaam is afgeleid van een dorp (ga) dat vernoemd is naar de familienaam Donia (mogelijk de familie van Pier Gerlofs Donia).

Het dorp was ook de naamgever van de gieterij Doniawerstal en ook een tijd het bestuurscentrum. Op het eind van de 18e eeuw begon het dorp te krimpen. In 19e eeuw had het wel een school en ook nog een kerk, in de loop van 19e eeuw dunde Doniaga langzaam verder uit.

Per 1811 maakte het deel uit van de gemeente Doniawerstal, tot aan de gemeentelijke herindeling van 1984. Van 1984 tot 2014 maakte het deel uit van de gemeente Skarsterlân. Per 2014 ligt Doniaga in de gemeente De Fryske Marren.

In Doniaga staat aan de Wielwei één van de vele klokkenstoelen die de gemeente rijk is. Deze werd gebouwd in 1901 en gerestaureerd in 1986.

Weet je ook een mooie locatie voor DFM van boven, mail dan naar redactie@grootdefryskemarren.nl

Bron: Wikipedia