Corona zorgt dit jaar voor vuurwerkverbod: ,,Het is klote!''

Jan Pietersma tussen de restvoorraad vuurwerk van vorig jaar Foto Gewoan Dwaan - Douwe Bijlsma

BALK - Paginagroot in diverse kranten kwam er alvast een sorry. De boodschap was afkomstig van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), de vereniging van bedrijven die werken met vuurwerk, en Stichting VuurwerkCheck. Met de advertentie gaven ze eerder deze week vooruitlopend op het tijdelijke vuurwerkverbod dat vrijdag door het kabinet werd bevestigd. Voor de sector is een vergoeding beschikbaar van in totaal 40 miljoen euro. De voorraden hoeven niet vernietigd te worden.

Het verbod is ook een streep door de rekening van VuurwerkBalk.nl in Balk. ,,Het is klote dat ze dit besluit in Den Haag genomen hebben, hier baal ik ontzettend van. Ik heb het geluk dat ik de nieuwe voorraad nog niet in de bunker heb liggen. Ook de folder met zo'n 125 producten is gelukkig nog niet gedrukt'', zegt Jan Pietersma. Ondanks dat kost het de eigenaar van Vuurwerk Balk een hoop geld, aangezien de verkoop dit jaar niet voor inkomsten gaat zorgen. Tot vrijdag had hij nog enige hoop dat de politiek anders zou besluiten, die hoop is nu vervlogen.

Maatregel weinig effect
Met het verbod moet de druk op de zorg door de coronacrisis worden verlicht. De vuurwerkbranche is het hier echter niet mee eens. Zij denken dat de maatregel maar weinig effect zal hebben. ,,Wij weten dat onze zorg onder druk staat en jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen zich melden op de Spoed Eisende Hulp. We weten ook dat slechts 385 daarvan vuurwerk gerelateerd zijn. En wij weten ook dat als je daar het letsel door illegaal en het onlangs verboden vuurwerk afhaalt, er niet veel letsel meer overblijft'', zo schrijven de belangenorganisaties. Dat onderschrijft Jan Pietersma. ,,Omdat er geen knalvuurwerk, single shots en pijlen meer worden verkocht zouden de cijfers al lager uit gaan vallen.''

Uit een rapport van VeiligheidNL blijkt dat illegaal vuurwerk over het algemeen inderdaad relatief ernstig letsel veroorzaakt. Uit het rapport over de vuurwerkongevallen in 2019-2020 blijkt echter ook dat het meeste letsel, 81 procent, wordt veroorzaakt door het legale vuurwerk. Van dat percentage kwam echter 20 procent voor rekening van de inmiddels al verboden vuurwerkartikelen.

Extra veel zin in
De branche vindt dat het coronavirus is misbruikt voor het vuurwerkverbod. Dat ook de mentale gezondheid van mensen belangrijk is en dat een feestelijke afsluiting van een slecht jaar mensen op kan beuren boeit de politiek, waaronder de Groen Links en Partij voor de Dieren, volgens de BPN niet. ,,Dit algehele vuurwerkverbod willen sommige partijen namelijk al jaren. Uitsluitend een verbod op knalvuurwerk, vuurpijlen en single shots gaat ze gewoon niet ver genoeg.''

Met het verbod op het knalwerk heeft Pietersma geen problemen. ,,Dat we dat flutspul niet meer in de shop hebben is wat mij betreft prima. Het zorgt er voor dat we minder werk hoeven te doen. Op basis van mijn ervaringen weet ik zeker dat we in omzet hadden geplust doordat onder andere de tientjes pakketten niet meer verkocht worden. Ik had er dit jaar daarom extra veel zin in'', zegt de handelaar, die in 2007 begon in de vuurwerk business.

Tot voor kort was de VVD tegen invoering van de maatregel, maar zij gingen deze week overstag. Redenen voor hen zijn de belasting op de zorg en op de politie in tijd van corona. Zowel de zorgbranche als de Nationale Politie zijn blij me het besluit van het kabinet. Dat al het vuurwerk dit jaar verboden is, zorgt volgens Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP voor duidelijkheid bij consumenten: "Handhaving is heel moeilijk als je andere regels voor verschillende categorieën hebt. Nu is het heel duidelijk: het is gewoon niet toegestaan", zo zei hij tegen de NOS.

Toename van slachtoffers
In tegenstelling tot de zorg en de politiek verwacht de vuurwerkbranche door het verbod zelfs een toename van slachtoffers. Jan Pietersma: ,,Ik denk dat de overlast toe zal nemen. Rond de klok van twaalf is er nu niets meer te doen en de ervaring leert dat door verveling de kans op vernielingen groter wordt. Het zou me ook niet verbazen dat er meer illegaal vuurwerk afgestoken zal worden. Dat maakt de kans op meer letsel groter.''

Ook volgens de branchevereniging zal het door het illegale vuurwerk zeker niet stil blijven rond de jaarwisseling. Daarbij zal ook de vuurwerkverkoop in het buitenland, waaronder Duitsland, volgens hen gaan toenemen. Duitse handelaren in grensregio geven inmiddels al aan meer activiteit in hun webshops te zien. Wanneer iemand dit jaar met Oud en Nieuw betrapt wordt op het afsteken van vuurwerk, dan levert dat een boete van minimaal 100 euro en een strafblad-aantekening op.

Carbid en categorie 1
Onder het tijdelijke algehele vuurwerkverbod vallen niet het carbidschieten en vuurwerk in categorie 1. Vuurwerk in de laagste klasse mag het hele jaar door worden verkocht. Dat zijn artikelen als sterretjes, knalerwten, grondbloemen, knetterlinten, knetterballen en partypoppers. Dat vuurwerk mag maximaal 7,5 gram kruit bevatten en geen knal geven.

Of het vuurwerkverbod van dit jaar ook daadwerkelijk van tijdelijke aard zal zijn, betwijfelt Jan Pietersma. ,,Het zou mij niet verwonderen dat dit het voor de politiek makkelijker maakt om te besluiten tot een vuurwerkverbod voor altijd.''

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden