CdK en shippersdochter onthullen opgeknapt monument Dornseiffen

TERHERNE - In Terherne werd zaterdag het opgeknapte monument ter nagedachtenis aan dominee Hoito Godert Dornseiffen onthuld. Commissaris van de Koning Arno Brok haalde samen met schippersdochter J. De Vries - Adema de Friese vlag van het gedenkteken.

Dornseiffen zorgde er in de de 19e eeuw voor dat schipperskinderen leerden lezen en schrijven. Zaterdag eerde het dorp deze bijzondere man.

De dominee merkte op catechisatie dat schipperskinderen praktisch analfabeet waren. Ze gingen bijna niet naar school, omdat ze altijd met hun ouders onderweg waren.

Om hen te helpen richtte hij richtte in 1870 een schoolfonds voor schipperskinderen op. Daarmee konden de kinderen een plek krijgen in gastgezinnen en konden ze de hele week naar school. Duizenden schipperskinderen hebben op deze wijze toch leren lezen en schrijven.

Auke Bijlsma is lid van een commissie in Terherne die aandacht wil schenken aan het initiatief van Hoito Godert Dornseiffen. Hij is op zoek naar verhalen van grootouders die naar school konden met hulp van dit fonds.