Brieven leren leerlingen en ouderen over coronatijd en oorlog

JOURE - Wat zijn de overeenkomsten tussen de Tweede Wereldoorlog en deze coronaperiode? Die vraag stellen leerlingen van basisschool It Haskerplak in Oudehaske in een brievenuitwisseling met ouderen van woonzorgcentrum De Flecke in Joure. De leerlingen schrijven over corona en de ouderen vertellen over de Tweede Wereldoorlog.

"De ouderen vinden de beperkingen van de corona erger dan in de oorlog", zegt werknemer van De Flecke Mattie van der Horn. "Toen waren ze nog kinderen, nu zijn ze meer beperkt."

Versierde brieven
"Zo, die zijn alle brieven die we geschreven hebben", zegt juf Janny Dijk van basisschool It Haskerplak. Met een grote zwaar gooit ze alle brieven op tafel. Het zijn er een stuk of tien. De brieven zijn met de hand geschreven en met grote plaatjes en tekeningen versierd. "Het geeft ook even wat liefde aan de ouderen", zegt Janny. "Die kunnen ze wel gebruiken in deze tijd."

Die versiering is een prettige bijwerking, maar het is volgens Dijk niet de belangrijkste reden dat de leerlingen brieven schrijven. "Ik wil ze gewoon wat leren over de oorlog. We maken zo snel in vergelijking tegenwoordig, maar dat gaat niet altijd op."

Beperkingen, maar toch anders
Naast dat de leerlingen zelf brieven hebben geschreven, zijn er ook verhalen van de ouderen binnen gekomen. "Die vond ik wel heel bijzonder", zegt Sasha de Jager. Zij is leerling van groep 7 en heeft meerdere brieven gestuurd. "Het zet je wel aan het denken. Het lijkt me zwaar om vijf jaar in een kelder te moeten onderduiken. Dat hoeven wij gelukkig niet."

Sasha zit in de klas naast Ilse de Jong. Zij houdt een brief met een groot rood hard erop omhoog. "De man waar ik een brief van heb gekregen is 91. Hij heeft zelf corona gehad en heeft dat overleefd. Dat is wel heel bijzonder. Die oorlog is ook heel heftig, want hij had geen vrijheid meer. Hij moest 's avonds vroeg naar binnen toe, zo ver is het bij ons nog niet."

Geweldig voor de ouderen
Mattie van der Horn van De Flecke heeft alle brieven aan de bewoners gegeven. "Ze waren heel blij met dit idee. Ze kunnen hun eigen verhaal kwijt, krijgen nieuwe contacten en krijgen wat aandacht. Bijzonder is wel dat ze de corona-periode zwaarder ervaren dan de Tweede Wereldoorlog. Dat is te verklaren doordat ze toen jonger waren en veel meer bewegingsruimte hadden. Nu zitten ze regelmatig vast in de stoel. Daar komt dan nog bij dat ze weinig bezoek krijgen. Dus deze brieven zijn we natuurlijk heel erg blij mee."

Kijk en luister naar de reportage via www.omropfryslan.nl/nieuws/1007414-brieven-leren-leerlingen-en-ouderen-over-coronatijd-en-oorlog

 

 

 

 
Koop lokaal - bij onze vrienden

Agenda De Fryske Marren

Wees loyaal – aan onze vrienden