Afronding herinrichting Park Heremastate in Joure

Afbeelding De Fryske Marren / N0.0RDPEIL landschap.stedenbouw

JOURE - Volgende week wordt gestart met de laatste fase van de herinrichting van Park Heremastate in Joure. Dan is het lange pad achter de vijver tegen de Boeresingel richting het bruggetje aan de beurt.

Er zijn de afgelopen jaren volgens de gemeente al verschillende werkzaamheden in het park uitgevoerd, waaronder het gedeelte voor de Oranjerie, het deel met de berg en het parkpodium. ,,Vanaf dinsdag 30 maart gaan wij aan de slag met de laatste afrondende werkzaamheden. Op die manier zorgen we ervoor dat de beleving verder wordt verhoogd en het park weer één geheel wordt'', aldus DFM. De werkzaamheden duren ongeveer een week en het pad wordt dan tijdelijk afgesloten.

Paden en zichtlijnen
Tijdens het werk wordt het pad op een aantal plekken, om de Rododendrons heen, omgelegd. Ook worden er nieuwe Rododendrons gepland. ,,Dit om het iets meer aan de hedendaagse stijl te voldoen. Op die manier willen we de beleving in het park verhogen en gelijktijdig zorgen dat de kwaliteit van het pad omhoog gaat. Momenteel wordt het regelmatig drassig vanwege regenval en hierdoor is het park niet voor iedereen toegankelijk.'' Het park krijgt door de toepassing van dezelfde verharding meer eenheid.

Meer biodiversiteit
Ook worden er een aantal stobben langs de wal aan het lange pad richting het bruggetje weggehaald. Op een aantal plekken wordt eveneens de wal verlaagd zodat er op die plaatsen meer zicht komt op het water. DFM: ,,De wal wordt gedeeltelijk weer ingeplant met struiken en een groot deel zaaien we weer in met een bloemenmengsel, waaronder stinzenplanten en bloembollen.'' Dit komt volgens de gemeente ten goede van de biodiversiteit. ,,Tot slot wordt aan de voorzijde van het park een klein gedeelte bosplantsoen weggehaald om vanaf de Harddraversweg meer zicht te creëren op de vijver en het park.''