40 jaar oude gebouw Wumkesskoalle Joure compleet in het nieuw

JOURE – Acht maanden werd er gebouwd, maar deze week is de nieuwe Wumkesskoalle in Joure officieel geopend. Dit gebeurde door wethouder Luciënne Boelsma en CBO Meilân bestuurder Jaap van der Heide. Zij knipten als openingshandeling een lint door.

,,Het is een prachtige groene school geworden”, zegt de trotse directeur Roeland de Jong. De Wumkesskoalle heeft een enorme metamorfose ondergaan. Het schoolgebouw is door de aannemer compleet gestript en opnieuw gebouwd, naar het ontwerp van JOUS Architecten uit Joure. Terwijl de bouwwerkzaamheden vorderden volgenden de leerlingen gewoon hun lessen met hier endaar aangepaste looproutes. In oktober 2021 waren de werkzaamheden zo goed als klaar.

Groene school
Het 40 jaar oude schoolgebouw was toe aan een opfrisser. Aan de buitenkant is het pand bekleed met hout en is er een nieuw fietsenhok geplaatst. Ook is het schoolplein groener met onder andere houten speeltoestellen, planten en struiken. Dit is uitgevoerd door Snoek Puur Groen in samenwerking met kinderen en ouders van de school.

,,De gelden voor het schoolplein zijn onder andere binnengehaald door subsidies van het Mienskipsfûns, De Westermar Stichting en het Rabobank coöperatiefonds. Het gebouw zelf is gasvrij en zelfvoorzienend dankzij zonnepanelen op het dak. Leraren kunnen nu ook buiten lesgeven. Elke groep heeft een moestuin waar ze vanuit hun lokaal op uit kijken” zegt De Jong. Van de gemeente kwam een bijdrage van bijna 2 miljoen voor de renovatie van de basisschool.

Buiten naar binnen
De duurzaamheid van het vernieuwde gebouw is doorgetrokken naar binnen. In de lokalen kan bijvoorbeeld zelf de temperatuur worden geregeld en de verlichting gaan automatisch aan en uit. De Jong: ,,Daarnaast is de inrichting meer open. Er kan dwars door de school heen gekeken worden. Alles is verbonden met schuifdeuren.''

Voor de bij
Het gebouw ligt middenin Joure en is in 1982 gebouwd. ,,Nu kan de Wumkesskoalle weer 25 jaar vooruit. De leerlingen hebben een prachtige school teruggekregen waar de talenten van de kinderen gevoed kunnen worden'', zegt de trotse directeur. Als kers op de taart ontving de school een pakket met inheemse bloemenmengsels die de leerlingen kunnen planten en die de Nederlandse bijen ten goede komt. Deze wens kwam vanuit groep 8.