De stichting ‘Ramon scoort tegen kanker’ houdt na tien jaar op te bestaan.

Gezond en fit
Ramon vlak na zijn laatste in behandeling in de line up bij S.C. Heerenveen
Ramon vlak na zijn laatste in behandeling in de line up bij S.C. Heerenveen Foto: Renate Pander

WIJCKEL - ”Met pijn in het hart”, zeggen Cor en Renate Pander die de stichting oprichtten toen hun zoon Ramon op 5-jarige leeftijd lymfeklierkanker kreeg.

”Het was voor het eerst dat wij in aanraking kwamen met de afdeling kinderoncologie in het UMCG in Groningen. Na vele behandelingen ging het de goede kant op met Ramon en na 7 maanden ziekenhuis mocht hij weer naar huis. Maar omdat je in een korte tijd een hele hechte band opbouwt met alle ouders daar, wisten wij ook dat dat niet voor ieder gezin zou lukken. Er werd ons ook duidelijk verteld dat 1 op de 4 kinderen het niet zou redden. Voor sommige kinderen was er nog een optie om in het buitenland een operatie of ander behandelplan aan te gaan, maar daar was veel geld voor nodig. Heel veel geld! Dus besloten we een stichting in het leven te roepen om geld bijeen te krijgen om deze kinderen te helpen.”

Omdat Ramon gek van voetbal was, werd gekozen voor de stichting ‘Ramon scoort tegen kanker’. ”We kwamen via Maatschappelijk Werk in het UMCG al snel achter dat er ook voor kinderen die in eigen land een lang behandeltraject moeten ondergaan hoge kosten zijn. Dit gaat gaat dan vaak om gezinnen met weinig financiële draagkracht. Ouders die niet kunnen werken omdat hun kind zo ziek is en voor lange tijd in het ziekenhuis moet verblijven. Na dit gesprek, zijn we aan tafel gegaan en hebben de doelstelling veranderd om ook deze gezinnen te kunnen helpen.”

Een bijdrage van 800 euro
Trots zijn we dat we 10 jaar zo’n 170 gezinnen financieel hebben mogen ondersteunen. Al die gezinnen kregen een bijdrage van 800 euro. Al die gezinnen met een heel ziek kind. Met hulp van het Maatschappelijk Werk van het UMCG Groningen en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht hebben wij dit kunnen doen. Zij hebben ons heel goed aangegeven welke ouders financiële hulp nodig hadden. De bijdrage die de ouders kregen werd vooral gebruikt voor reis- en verblijfskosten die gemaakt worden tijdens het behandelingstraject van het zieke kind. We hebben vele mooie, dankbare mails van ouders mogen ontvangen.”

We vinden het geweldig wat er allemaal is gedaan om geld op te halen, denk aan het Benefietconcert in de Treemter, de poppodiums, paasmarkten, kerstmarkten, Lutskedagen, de gondelvaart, veilingen, wandeltochten, zwemmarathon, collectes, scholen die acties voor ons deden, fooienpotten, bingo’s, donaties van bedrijven, verjaardagsgeld, donaties van stichting ‘Hart voor Emma’ en ‘Go4Roan’.. teveel om op te noemen. En het gedoneerde oud ijzer om niet te vergeten. Het leverde duizenden euro’s op voor het goede doel of zoals Jan (Hamstra) zei, “foar de siike berntsjes.”

Ramon is nu 17 jaar, en al meer dan 10 jaar schoon, hij is al heel lang klaar met zijn ziek zijn en viert het leven. De pot is nu leeg en daarom hebben Cor en Renate besloten om te stoppen met de stichting. Dankzij alle gaven en acties kon de stichting worden wat het was, iets betekenen voor ouders met een ziek kind.