‘Rin fan it Libben’, Arie Bruinsma loopt eigen marathon om zijn 5-jarige ‘rebirthday’ te vieren

Door: Douwe Bijlsma Gezond en fit
Arie Bruinsma viert zijn 5-jarige 'rebirthday' met de 'Rin fan it Libben'
Arie Bruinsma viert zijn 5-jarige 'rebirthday' met de 'Rin fan it Libben' Ben Wiersma

SINT NICOLAASGA - Vrijdag is het zover. Na de nodige voorbereiding en met de nodige kilometers in de benen loopt Arie Bruinsma uit Sint Nicolaasga vrijdag 24 november aanstaande zijn ‘Rin fan it Liben’. Daarmee viert hij op sportieve wijze zijn vijfde ‘rebirthday’, een grote uitdaging voor hem.

De dag van zijn ‘hergeboorte’ staat symbool voor de strijd die hij won nadat Arie vijf jaar geleden een zwaar herseninfarct kreeg, om precies te zijn op 15 november 2018. “Ik was 47 jaar. Ik raakte de controle over mijn leven en mijn lijf kwijt. Ik raakte mijn (red. fotografie) bedrijf kwijt. Het trok een enorme wissel op mij, maar zeker ook op mijn vrouw en mijn kinderen van toen 13 en 15 jaar.”

Ondanks de enorme klap koos Arie Bruinsma er samen met zijn gezin voor om te willen leven. Bij Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag ging hij de strijd met het de gevolgen van het herseninfarct aan. Arie kon zijn eigen ogen niet open krijgen, hij was linkszijdig helemaal verlamd. “Drie jaar lang heb ik gerevalideerd; in het ziekenhuis, in de kliniek en in therapie. En nog iedere dag sta ik op met het voornemen om weer een beetje sterker te worden.”

Loop weer hard!
Al is het niet allemaal zoals het was, Arie staat er weer. “We zijn nu vijf jaar verder. Ik fotografeer weer, heb een baan gevonden en samen met mijn vrouw het prachtige boek ‘It Gesicht fan Fryslân’ uitgebracht. En ik loop, net als vroeger, weer hard!”

Interview met Arie Bruinsma in Noardewyn Live bij Omrop Fryslân:


Mens zijn
Voor hem is het vooral belangrijk om als mens gezien te worden. “Ik heb geleerd hoe belangrijk de verbinding met mensen om je heen is, hoe belangrijk het is om voorbij alle beperkingen in eerste plaats als mens gezien te worden. Ik heb geleerd hoe je jezelf uit kunt dagen en in iedere dag de mooie momenten te zien. De schouders eronder en er samen iets moois van maken. Want er is leven, óók na zware tegenslag.”

Bedanken en inspireren
Met de ‘Rin fan it Libben’ viert de Sint Nykster vrijdag zijn vijfde jaar van weer leven. “En dat doe ik op een heel speciale manier, samen met anderen. Om het leven te vieren, iedereen om me heen te bedanken en vooral om mensen te inspireren die ook met tegenslag te maken hebben.

De ‘Rin fan it Libben’ is een zelf georganiseerde marathon. In de ochtend vertrekt Arie Bruinsma bij Lyndenstein van Revalidatie Friesland in Beetsterzwaag. Van daar loopt hij naar zijn woonplaats Sint Nicolaasga. “Een route die symbool staat voor mijn reis. En omdat ik van mening ben dat iedereen, met of zonder beperking, het recht heeft om te kunnen sporten, loop ik deze marathon voor het Foppefonds.” Hij hoopt rond 15.45 uur aan te komen op het plein in het centrum van het dorp.

Wat doet het Foppe Fonds
Het Foppe Fonds zet zich in voor jongeren voor wie sporten niet vanzelfsprekend is vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Door te sporten krijgen kinderen en jongeren energie en levenslust. Door het geven van een bijdrage kan het Foppe Fonds ervoor zorgen dat ze weer stralen en plezier hebben. Zelfs als het allemaal even niet gemakkelijk is: een kind hoort te spelen! Kinderen en jongeren met een beperking, dat kinderen en jongeren met een beperking kunnen sporten.

Voor wie Arien Bruinsma wil steunen met een donatie kan dat doen via deze link: www.gofundme.com/f/arie-bruinsmas-rin-fan-it-libben

De ‘Rin fan it Libben’ is te volgen via de Facebookpagina