Samenwerken voor een nog veiligere gemeente

2024-2-26 Burgemeester Fred Veenstra bij brandweeroefening in de Flecke Joure
2024-2-26 Burgemeester Fred Veenstra bij brandweeroefening in de Flecke Joure Douwe Bijlsma

Het is een doordeweekse dag in februari als er twee politieauto’s en een dienstwagen van de brandweer staan geparkeerd op de parkeerplekken bij de ingang van gemeentehuis Herema State in Joure. Er is geen reden tot paniek, want zij zijn hier niet vanwege een calamiteit. “We hebben regelmatig afstemming met de hulpdiensten over de veiligheid in onze gemeente en hoe we dat nog beter kunnen inrichten”, vertelt burgemeester Fred Veenstra. Hij loopt met twee dossiers onder zijn arm zijn kantoor binnen. Zojuist heeft hij met de politie gesproken over de jaarwisseling. “Op wat kleine incidenten na is deze rustig verlopen.”

De Fryske Marren is een rustige plattelandsgemeente, waar mensen zich over het algemeen veilig voelen. “Daar zijn we trots op en willen we graag zo houden”, vertelt Veenstra. “Veiligheid zegt veel over de leefbaarheid van een gemeente en de dorpen. Als je je niet veilig voelt is het ook niet prettig wonen, werken of recreëren. We doen er alles aan om een zo veilig mogelijke gemeente te zijn en daar slagen we aardig in, maar het kan altijd beter.”

Het plattelandskarakter van De Fryske Marren brengt ook een risico met zich mee, legt Veenstra uit. “Dit maakt de gemeente kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedfraude, drugscriminaliteit en arbeidsuitbuiting. Hier hebben we extra aandacht voor.”

Plan

In februari 2024 stelde de gemeenteraad van De Fryske Marren het Integraal Veiligheidsplan 2024-2027 vast. Een plan waarin een duidelijke koppeling wordt gelegd tussen veiligheid en zorg. “Huiselijk geweld, jeugdoverlast, drugsgebruik, mensen met onbegrepen gedrag en radicalisering zijn complexe onderwerpen die ons allemaal raken. Dit vraagt om een goede afstemming tussen zorg en veiligheid.”

Naast zorg wordt in het Integraal Veiligheidsplan ook ingezoomd op digitale veiligheid en jongeren. Jongeren zijn een kwetsbare doelgroep. “Bijvoorbeeld bij huiselijk geweld, middelengebruik en sexting, maar denk bijvoorbeeld ook aan overlast door jeugdgroepen en criminaliteit.”

De gemeente zet zich daarnaast in om digitale veiligheid te bevorderen en cybercriminaliteit tegen te gaan. “Dit is een landelijke trend’, vertelt burgemeester Veenstra. “We bereiden ons zo goed mogelijk voor op cyberincidenten en crises en proberen kwetsbare doelgroepen zoveel mogelijk te beschermen tegen online criminaliteit. Dat is soms lastig door de complexiteit van de problematiek.”

AZC

Tevreden is Veenstra op de veiligheid rondom het asielzoekerscentrum in Balk. Door goede afspraken met verschillende partijen wordt er meteen ingegrepen als dat nodig is. “Daardoor zijn er nauwelijks incidenten en als deze er wel zijn hebben we ze snel onder controle.” Mensen maken zich vaak zorgen over de veiligheid van zichzelf of naasten als er plannen zijn voor een azc in de buurt. “Je maakt goede afspraken om te voorkomen dat de omgeving overlast ervaart.”

Samenwerken

Veiligheid heeft dus verschillende componenten en brengt verschillende uitdagingen met zich mee. De vraagstukken wordt steeds complexer en de beschikbare capaciteit sluit hier niet altijd bij aan. “Daarom is het goed dat we blijven samenwerken met alle instanties. Alleen samen kunnen we de criminaliteit een halt toeroepen. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat De Fryske Marren een fijne en veilige gemeente blijft.”