Geppie Hanje van Housing First:

Geppie Hanje, trajectbegeleider bij Housing First
Geppie Hanje, trajectbegeleider bij Housing First GH

Stel je eens voor hoe het is om geen dak boven je hoofd te hebben. Dat kan gebeuren. Mensen kunnen zo in de problemen raken dat er niets anders overblijft dan op straat te leven. Voor deze mensen biedt Housing First, een onderdeel van LIMOR, een helpende hand. Trajectbegeleider Geppie Hanje uit Joure legt uit dat hier eerst eigen woonruimte voor dakloze mensen wordt geregeld in plaats van dat een eigen plek het einddoel is. Deze onvoorwaardelijke steun, waarbij de cliënten wel begeleiding dienen te accepteren, is anders dan de aanpak waarbij eerst aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan voordat huisvesting wordt geregeld. 

Geppie werkte 22 jaar in de gehandicaptenzorg, voordat ze de overstap maakte naar een nieuwe uitdaging in de forensische zorg en bij mensen die beschermd wonen. “Ik maakte kennis met allerlei soorten opvang voor mensen die aan de buitenkant van de samenleving terecht waren gekomen”, vertelt ze. “Daar heb ik veel geleerd. Daarna kwam Housing First op mijn pad, waar ik inmiddels al weer anderhalf jaar met veel plezier werk.”

Housing first

Boerendochter Geppie woont met haar pleegdochter in Joure. In haar huidige werk is geen dag gelijk. Het is altijd maatwerk. “Soms moeten we veel praten en een andere keer stropen we mouwen op. Ik heb veel aan mijn nuchtere karakter”, stelt ze. “De mensenkennis die ik heb opgedaan tijdens mijn jarenlange werkervaring in café De Stam in Joure komt mij ook goed van pas. De vacature Trajectbegeleider bij Housing First kwam op het juiste moment. Ik was al bekend met de doelgroep en ik wil gewoon echt iets doen voor mensen. Bij Housing First wordt er eerst gewerkt aan een eigen woonplek voor iemand en dan pas wordt het vervolgtraject opgestart.”

Concrete aanpak

De concrete aanpak van Housing First dankt zijn oorsprong aan een Amerikaanse psychiater, die zag dat cliënten na zijn hulp toch weer terugvielen in hun oude patronen. Ze kwamen zelfs weer bij hem terug. Om te ontdekken wat hiervan de oorzaak was, is hij zelf de straat opgegaan om met dak- en thuislozen te spreken. Hij kreeg steeds hetzelfde antwoord op de vraag: wat heb je nodig om deze cyclus te doorbreken, hoe kom je uit deze vicieuze cirkel? Het antwoord was: een huis.”

“Mensen zonder woon- of verblijfplaats komen gemakkelijk weer in dezelfde scene,” vertelt Geppie. “Zo ontdekte deze psychiater het grote belang van het hebben van een eigen vertrouwde woonplek. Met een huis ben je buurman of -vrouw, je kunt visite ontvangen, je kunt je eigen kinderen bij je thuis laten. Je telt mee.”

Stabiele basis

Verschillende mensen worden door Geppie begeleid. “Je moet ook weer niet alles voor ze regelen,” vindt ze. “Het is juist belangrijk dat ze zelf beslissingen nemen en de gevolgen hiervan ondervinden. Als je wordt afgesloten van het gas omdat de rekeningen niet zijn betaald, had je misschien toch beter in kunnen stemmen met de hulp van bewindvoering. Housing First werkt samen met veel instanties, zoals de politie, bewindvoering, de gemeente, reclassering, Veilig Huis, de Voedselbak VNN, Pleegzorg en noem maar op. Wij proberen de cliënten zo goed mogelijk bij te staan en gaan ervoor dat ze hun leven weer op de rit krijgen. Dat kan met een behandeling, met schuldhulp, dagbesteding of iets anders. Iedereen verdient een stabiele basis, een huis, voor een menswaardig bestaan.”

kader

LIMOR EN HOUSING FIRST 

LIMOR is de Landelijke Instelling voor Maatschappelijke Ondersteuning en Rehabilitatie die zich inzet voor mensen die om welke reden dan ook diep in de problemen zijn geraakt en nergens anders terechtkunnen. Dak- en thuislozen, verslaafden, ex-gedetineerden en mensen met psychische problemen of schulden hebben vaak een combinatie van problemen, die nooit op zichzelf staan. De aanpak wordt zo goed mogelijk afgestemd op iemands situatie en omgeving.

Housing First in Friesland is bedoeld voor de groep dak- en thuisloze mensen die een langdurig zwervend bestaan leidt, individuen die vaak worden geassocieerd met overlast en een ongewenst straatbeeld. De cliënt krijgt eerst een eigen woning zonder dat vooraf aan allerlei voorwaarden (bijvoorbeeld clean zijn) moet zijn voldaan. Afspraak: de cliënt moet bereid zijn begeleiding te accepteren. Langzamerhand wordt een relatie opgebouwd vanuit een vraag-gestuurde begeleidingsomgeving. Het tempo en de aard van de ondersteuning wordt volledig bepaald door de cliënt. De onvoorwaardelijke ondersteuning is de drijvende kracht achter Housing First. Vaak staan cliënten na een traject weer open voor andere vormen van hulp die anders hardnekkig worden geweigerd.





























Een eigen huis biedt een stabiele basis.
Eigen huis biedt een stabiele basis.