Werkbezoek Japanse onderzoekers aan Sociaal Werk de Kear

Gezond en fit
Sociaal werker Tanja Kombrink vertelt over de moestuin Foto organisatie
Sociaal werker Tanja Kombrink vertelt over de moestuin Foto organisatie

DFM - Een delegatie van tien Japanse onderzoekers was eerder deze week op werkbezoek bij Sociaal Werk de Kear. De Japanners bezochten De Fryske Marren in opdracht van het Ministerie voor Gezondheidszorg van Japan. Doel was om te kijken hoe zij vanuit de Nederlandse ervaringen met de inzet van wijkcoördinatoren dit ook goed in het Japanse zorgsysteem kunnen inrichten.

Kennisinstituut De Leyden Academy heeft Sociaal Werk De Kear gevraagd om de Japanse delegatie te ontvangen vanwege haar expertise in het integraal samenwerken met en het verbinden van verschillende disciplines in de wijk én haar kennis over en ervaring met het concept Positieve Gezondheid. Met de inzet en toepassing van Positieve Gezondheid zorgt De Kear voor een beweging van zorg naar gezondheid en zorgt hiermee voor preventie.

Samen met de netwerkpartners van Sociaal Werk De Kear, de gemeente Fryske Marren, de GGD, de huisarts en thuiszorg Hof en Hiem is er op de locaties wijkcentrum de Steiger in Lemmer, woonzorgcentrum Doniahiem en verenigingsgebouw Unitas in Sint Nicolaasga gesproken over de werkwijze en wetgeving van het zorgstelsel. Er is ook gesproken over verschillende thema’s in het sociale werk en de resultaten ervan, zoals Omtinkers, Asset Based Community Development (ABCD), Welzijn op recept, participatie, wijkverpleging, cognitieve fitness, ondersteunen van inwonersinitiatieven en het inzetten van buurtwerk, sport en cultuur als middel.

Ervaringen
Directeur Henrieke Hofsteenge van Sociaal Werk De Kear: “We waren blij met deze kans om meer te vertellen over onze aanpak in de gemeente en daarmee te helpen bij het onderzoek. Daarnaast hebben we ook mooie complimenten ontvangen over onze integrale wijkaanpak en hoe we positieve gezondheid centraal zetten in ons werk. Het was voor ons een inspirerende dag.”

Ichiro Nakamura, delegatieleider van het bezoek gaf aan dat de onderzoekers heel veel nuttige informatie hebben ontvangen die goed bruikbaar is om een onderzoeksrapport te schrijven voor de verbetering van de zorg in Japan.

Bij Unitas in gesprek met wethouder Janita Tabak Foto organisatie
Wytse Wierda vertelt in De Steiger over de inzet van ABCD Foto organisatie
Japanse delegatie doet mee met cognitieve fitness Foto organisatie