Nieuwe deelkast biedt hulp in Joure

Gezond en fit
Feestelijke opening van de deelkast aan de Brugstraat in Joure. V.l.n.r.: Fedde Jonker, Mark Bron, Elvera Jansen en Conny Popma. Foto Brenda van Olphen
Feestelijke opening van de deelkast aan de Brugstraat in Joure. V.l.n.r.: Fedde Jonker, Mark Bron, Elvera Jansen en Conny Popma. Foto Brenda van Olphen

JOURE - In Joure is sinds kort een nieuwe deelkast te vinden. Eerder was er al eentje geplaatst bij de Hobbe van Baerdt Tsjerke, sinds maandag kunnen mensen ook terecht bij de deelkast aan de Brugstraat, die staat bij het voormalige Miks gebouw.

In de kast zijn gratis eerste levensbehoeften, maar ook menstruatieproducten te vinden. Het initiatief kwam van Conny Popma uit Joure. Zij woont in de Zuiderveldwijk en ging met regelmaat zelf naar andere plaatsen waar een deelkast staat. Popma had het idee dat met haar ook anderen naar anderen dorpen gingen om gebruik te maken van de deelkast. Daardoor kreeg ze het idee dat om ook eentje in Joure te plaatsen.

Aangezien de kast is gemaakt door vrijwilligers van de Hobbywerkplaats in Sint Nyk is het volgens Mark Bron van Sociaal Werk De Kear een echt door inwoners gedragen initiatief. Om dat te vieren werd de deelkast maandag officieel feestelijk in gebruik genomen.

De kast wordt gevuld met menstruatieproducten door het Leger de Heils, dat met buurthuiskamer ‘Bij Bosshardt’ in het gebouw zit. Levensmiddelen komen van sponsoren en de Voedselbank. Ook particulieren kunnen bijdragen in de vulling van de deelkast. Mensen die de hulp goed kunnen gebruiken mogen maximaal één artikel per keer uit de kast meenemen.

De deelkast aan de Brugstraat is op vrijdag gesloten.