Welmoed Deinum uit Sondel neemt je mee naar Museum Sloten: “Het is perfect om de stad met het museum te combineren; laat je verrassen”

Cultuur en uitgaan
Afbeelding

Welmoed Deinum is vlogster, maar vooral ook biologisch boerin in Sondel. In het nabijgelegen Sloten ontdekt ze tot haar verrassing het museum, wat haar meer vertelt over de rijke maritieme geschiedenis van de stad.

“We maken zo nu en dan tijd voor het culturele gedeelte in Nederland. Dit doen we meestal lokaal, zodat we niet te veel tijd besteden aan het reizen. Meestal stappen we op de racefiets en maken we een rondje om locaties en musea te bezoeken. Ondanks dat we vaak in de omgeving blijven, heeft het me verrast dat dit ook in Sloten kan. Sterker nog, ik wist niet eens dat hier een museum was, dus dat was een leuke verrassing. Toen ik binnenliep, merkte ik meteen dat er een rustige sfeer hing. Ik voelde me gelijk welkom.” 

Huiselijk met toverlantaarns

“Juist omdat het niet heel massaal is, want het is geen groot museum, voelde het heel huiselijk. Het was een warm welkom. Sloten is zes kilometer van Sondel en we hebben er ook vrienden wonen, dus we komen er regelmatig; toch heb ik me nooit echt verdiept in Sloten. Het stukje geschiedenis over hoe Sloten een stad is geworden vond ik dan ook erg interessant. Ik heb een rondleiding gehad van iemand die daar werkt, waardoor ik niks miste van het verhaal achter Sloten. Soms ben ik wel eens geneigd om door te lopen omdat ik niet zo goed weet wat het is, maar op deze manier was het heel leuk om overal bij langs te gaan. De mevrouw die de rondleiding deed was hartikke enthousiast en kon het verhaal goed vertellen.

Het museum is gevestigd in het oude stadhuis van Sloten, dat maakt de geschiedenis extra interessant. Ze hebben het supermooi opgeknapt; het is klein maar fijn, met een luxe uitstraling. Elke kamer van dit oude pand, zelfs de zolder, vertelt zijn eigen verhaal. Zo stellen ze daar de ‘toverlantaarns’ tentoon, en kan je interactief leren over Friesland. Een filmpje van Sloten dat ze afspelen, maakt het interactieve deel compleet. Ook staat er een maquette, waarbij je kan zien hoe de oude situatie in Sloten was; hierdoor kreeg ik echt een beeld van vroeger. Het is me echt bijgebleven dat zo’n verrassend museum zo dichtbij huis is, dat verbaast me echt.”

Een soort ouderwetse PowerPointpresentatie

“Ik ben even in de wereld van vroeger gestapt. De toverlantaarns gaan bijvoorbeeld over een meneer uit Sloten die deze vroeger heeft verzameld en ermee langs kermissen ging. Het was een soort ouderwetse PowerPointpresentatie, maar dan met een soort dia’s. Dat klinkt nu heel gek, maar destijds was het echt fantastisch en betaalden mensen echt voor zo’n show. Als je daar nu aan denkt, hebben wij het echt luxe met het aanbod aan series dat wij nu hebben.  

Ik heb gemerkt dat ik meer waarde aan het leren van geschiedenis hecht, dan ik van tevoren had verwacht. Het is een beetje hetzelfde als wanneer je met oudere mensen over vroeger praat en dat je dan een besefmomentje krijgt over bepaalde dingen die nu veel makkelijker zijn dan toen. Ik zou het dan ook zeker aanraden om dit museum te bezoeken en ik denk dat dit al toegankelijk en interessant is voor mensen vanaf twaalf jaar. Dankzij de stedelijke achtergrond en de oude panden is het Museum Sloten niet alleen interessant voor mensen die hier vandaan komen. Het is perfect om de stad met het museum te combineren en het is voor toeristen ook zeker een bezoekje waard. Laat je verrassen!”

Foto’s: Thomas Vaer

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding